Jutbak bij het Windorgel ‘Verlos de Zee’ samen houden we het strand schoon

De jutbakken langs de Zeeuwse kust van het initiatief 'Doe mee, verlos de zee!' zijn een succes.

Sinds de start van het project in 2011 hebben strandwandelaars al vele honderden kilo's troep in de bakken gegooid. Op diverse locaties in Vlissingen staan jutbakken, op 16 juli was de feestelijke heropening van de jutbak aan het einde van de boulevard nabij het Windorgel. Met behulp van Damen Yachting en de Gemeente Vlissingen is de bak opgeknapt en prachtig versierd door kunstenaars van ‘Gejut’ uit Egmond aan Zee. Zij hebben zich laten inspireren door al het afval wat de afgelopen jaren door honderden jutters bij elkaar is geraapt op het Vlissingse strand. "De troep die mensen op het strand vinden varieert van plastic flessen tot stukken touw, planken en vooral ook veel sigarettenpeuken". Zegt Monique Jankowski.

We hebben de natuur keihard nodig
Monique Jankowski: “Heel veel mensen denken dat het strand een grote asbak is, alle peuken worden gewoon uitgemaakt in het zand. En elke sigarettenpeuk vervuild 6 liter water, dus bij iedere peuk die ik opruim besef ik dat ik weer 6 liter water heb gered. We hebben de natuur keihard nodig om tot rust te komen, en het is gewoon heel vervelend om op het strand tussen de troep te liggen of te lopen. Heel vaak zijn mensen begonnen met schoonmaken uit een bepaalde ergernis van goh ligt dat blikje er nu alweer, en op een gegeven moment pakje het op en denk je hè waarom  eigenlijk niet en ik kan ook gewoon zelf wat doen en dat werkt stimulerend".

Van burgerinitiatief naar stichting
We zijn ook bezig met een bestuur, we willen eigenlijk van burgerinitiatief naar stichting gaan. Als mensen zeggen nou ik vindt het zo’n goed initiatief ik wil daar ook wel mijn bijdrage aan leveren, ik wil niet op het strand lopen maar wel wat voor de organisatie betekenen dan zijn daar binnenkort mogelijk heden voor.                 
 
Doe mee, verlos de zee! is een initiatief dat mensen wil inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken!

Videoverslag

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marcelina (maandag, 10 augustus 2020 06:31)

    Geweldig initiatief!!! Met mijn dochtertje halen we wat afval van het strand. Ze is blij dat ze de natuur helpt. Ik ben blij dat ik haar goede dingen leer. Nu ik hoorde over jute tassen, gaan we het zeker gebruiken .