Grootste schip ter wereld Pioneering Spirit vaart binnenkort voor het eerst de Westerschelde op

Update 14-08-2020  Allseas, eigenaar van het grootste werkschip ter wereld, heeft laten weten dat het lossnijden van de 2e jacket nog even gaat duren.

Door deze vertraging in de werkzaamheden kunnen zij geen definitieve aankomstdatum garanderen in North Sea Port. Binnenkort vaart het een stukje de Westerschelde op, naar de haven van Vlissingen. Het is de eerste vaart voor het schip op de Westerschelde waarbij de lading ook nog eens 110 meter boven het water uitsteekt. Schippers hebben nu al vaarinstructies gekregen voor wanneer het vaartuig passeert. “We zijn nu op de Noordzee op het Tyra-veld bezig voor Total”, zegt Allseas woordvoerder Jeroen Hagelstein. “We hebben zopas de bovenbouw van een platform weggehaald, die naar een werf in Denemarken gaat. In Vlissingen zal het schip de onderbouw van twee platformen afleveren voor afbraak.”
 
Even groot als twee supertankers
Schepen van 382 meter lang, daar kijken ze in Vlissingen al niet meer van op. Maar met een breedte van 124 meter is de Pioneering Spirit, absoluut kolossaal. Met deze afmetingen is het even groot als twee supertankers en in oppervlakte gelijk aan acht voetbalvelden. Het offshoreschip van rederij Allseas heeft een dubbele romp, en wordt gebruikt voor de installatie en afbraak van olie- en gasplatformen. De Pioneering Spirit kan grote platformen van zo’n 48.000 ton in één keer van hun sokkel lichten en vervoeren, in plaats van in kleinere delen zoals nu gebruikelijk is.

Op 6 augustus 2016 voer het schip voor het eerst uit voor tests op de Noordzee. Het schip had al een jaar eerder gereed moeten zijn, maar door vertraging werd de oplevering uitgesteld. Het lag anderhalf jaar in de Rotterdamse haven en zo'n 70.000 mensen maakten een speciale vaart rondom het schip.

Pioneering Spirit volgen via: Marinetraffic

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Geleedst (zaterdag, 15 augustus 2020 07:15)

    Wat kan ik hier van genieten En ik kijk er naar uit dat hij hier voor bij vaard �