Waterschade door zware regenbuien? Zeeuwse gemeenten voorbeeldig met regenwatersubsidies

Zware regenval, waarbij meer dan 50 millimeter op één dag valt, komt steeds vaker voor in Nederland.

Goede afwatering is essentieel om die zware regenval te kunnen verwerken. Zeeuwse gemeenten lopen voorop als het gaat om subsidiëren van maatregelen waarmee burgers zelf kunnen helpen met het verwerken van regenwater. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat, op basis van KNMI-data, in kaart bracht waar in Nederland veel regen valt en welke lokale subsidies bijdragen aan betere regenwaterverwerking.

Hevige regenval en wateroverlast in Zeeland
De afgelopen 5 jaar viel er jaarlijks gemiddeld 933 mm regen per Zeeuwse gemeente. Dit is 6 mm meer dan het landelijk gemiddelde van 927 mm. Vooral bij zware neerslag, met meer dan 50 mm binnen een etmaal, is er kans op wateroverlast. In Zeeland werd het afgelopen decennium 18 maal zo’n zware regenbui geregistreerd. Ook de lokale omstandigheden, waaronder de ligging en het grondtype, hebben invloed op het risico op waterschade. Volgens cijfers van BlueLabel is er in bijna 100 gemeenten sprake van een verhoogd risico op waterschade. Binnen Zeeland gaat dit op voor Vlissingen, Terneuzen en Goes.

Ook subsidies in gemeenten met verhoogd risico
Beslist.nl onderzocht in hoeverre gemeenten burgers stimuleren om beter met water om te gaan, via een subsidie of andere regelingen. In 136 gemeenten zijn lokale subsidies voor het afkoppelen van de regenpijp (naar een regenton), het aanleggen van groene daken en het verwijderen van tegels in de tuin. ‘Slechts’ 38% van de gemeenten biedt dus een regenwatersubsidie. Zeeland valt op als provincie: alle 13 Zeeuwse gemeenten bieden een regenwatersubsidie aan. Zeeuwse gemeenten spelen hiermee sterk in op de toenemende waterproblematiek. Ook de behoefte vanuit burgers wordt op deze manier goed vervuld. Beslist.nl ziet de afgelopen periode namelijk een forse toename in de interesse -vanuit consumenten- in producten als regentonnen, tuinplanten en waterdoorlatende ondergronden (zoals grind).

Bekijk het volledige onderzoek van beslist.nl; waarin ook de gemeentelijke verschillen inzichtelijk zijn gemaakt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0