Aandeel gescheiden inwoners in Zeeland toegenomen tot 8,3%

In Zeeland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 8,3% (was 6,9% in 2010).

Vlissingen spant de kroon: met een percentage van 10,2% heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners.

Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding bracht Independer scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden.

Grote provinciale verschillen
Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Zeeuwen met een scheidingspercentage van 8,3% bovengemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Aandeel gescheiden inwoners stijgt overal in Zeeland
Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in alle Zeeuwse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 1,4%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien in Goes (+1,9%), gevolgd door Noord-Beveland (+1,7%) en Kapelle (+1,6%). De kleinste stijging vond de afgelopen tien jaar plaats in Veere (+0,9%).

Opvallende gemeenten binnen Zeeland
Binnen Zeeland wonen - relatief gezien - de meeste gescheiden mensen in Vlissingen. In de gemeente is namelijk 10,2% van de inwoners gescheiden. Ook in Noord-Beveland (9,8%) en Terneuzen (9,2%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Zeeuwse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Reimerswaal: hier is ‘slechts’ 5,3% van de inwoners gescheiden. Voor meer informatie over jouw gemeente bekijk het overzicht bij Independer.

Grote gevolgen echtscheiding op autoverzekering
Bij een scheiding komt er veel op mensen af; emotioneel maar ook financieel. De autoverzekering staat waarschijnlijk niet bovenaan de meeste financiële to-do-lijsten. En dat terwijl er toch vele honderden euro’s mee gepaard kunnen gaan. Als mensen in hun relatie de auto samen delen, gaat de opgebouwde premiekorting – op basis van schadevrije jaren - naar de partner op wiens naam de polis staat

“Een nieuwe verzekering niet klakkeloos bij je vorige verzekeraar afsluiten”
Samson: “Wij merken dat we vooral vrouwen aan de telefoon krijgen die verbijsterd zijn als zij na de scheiding een autoverzekering op eigen naam afsluiten, en dan een torenhoge premie gepresenteerd krijgen”. Samson raadt mensen in deze situatie aan om niet klakkeloos een nieuwe verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar de gezamenlijke auto misschien al jaren was verzekerd. Omdat de premieverschillen flink uiteenlopen ook als je opnieuw moet beginnen is het verstandig om eerst te kijken bij welke verzekeraar je de beste deal krijgt. Je ziet dat dezelfde verzekeraar in sommige situaties een zeer aantrekkelijke premie biedt terwijl hij in een andere situatie juist een van de duurste is.”

Voorbeeld: Bij WA premieverschil tot bijna 700 euro per jaar
Een stel uit Middelburg (m/v en beiden uit 1975) deelt een Volkswagen Polo uit 2012. De auto staat op naam van de man. Op de verzekering zijn 15 schadevrije jaren opgebouwd. Hun maandpremie voor de WA-verzekering is 12 euro. Na een scheiding zou de vrouw voor de verzekering van dezelfde auto een premie tussen 37 en 43 euro (op basis van de top 5 uit de vergelijking van Independer) betalen. Een verschil van tussen 25 en 31 euro per maand, dat is tussen 300 euro en 372 euro op jaarbasis). Buiten de top 5 laten andere verzekeraars nog hogere premies zien. De maandpremie kan zelfs oplopen tot 70 euro.

Reactie schrijven

Commentaren: 0