Stichting Festung Walcheren gaat het ex Kriegsmarine Depot restaureren

De bunker gelegen aan de Prins Hendrikweg zal de komende tijd gereed gemaakt worden om materieel tentoon te stellen.

De stichting heeft het ex Kriegsmarine Depot deels in bruikleen gekregen van het Nederlands Loodswezen.
De bedoeling is dat via deze ruimte uitleg gegeven zal worden over de restanten van het kernwerk Vlissingen. De functies van bunkers en vondsten van kernwerk Nettelbeck Vlissingen, maar ook een deel over een niet zo bekend deel over de Slag om de Schelde.

Bunker uniek exemplaar
"De bunker is gebouwd in 1941- 1942 voor de Kriegsmarine en deze had als functie om de munitie op te slaan voor de voorpostenboten en de snelboten die hier gestationeerd waren in de binnenhaven. Het werd gebracht met treinen en vervolgens gelost en tijdelijk opgeslagen en ging dan aan boord van een schip. Van dit soort bunkers zijn er geen meer over in Nederland, dit is de enige die nog is overgebleven. De bunker is na de tweede wereldoorlog ook nog gebruikt door de MUD eenheid van de Nederlandse Marine en mijn uitkijkdienst. Dat heeft te maken met de gemetselde torentjes die in Dishoek staan. Daar kon in de koude oorlog als de Russen of de vijand een mijn zou kunnen gooien in de Westerschelde dan werd dat daar waargenomen en werd dat hier via deze bunker in kaart gebracht". Aldus Patrick Sloot van de Stichting Festung Walcheren.

Mini duikbootjes
“De Kriegsmarine die in 1944 1945 tussen Rotterdam en de Westerschelde grote verliezen leed in mini duikbootjes met het type Biber Molch Seehund. Veel van deze bootjes zijn vermist voor de Zeeuwse kust. En de afgelopen 7 jaar zoeken we mee met onze partner stichting van Roland Blok naar restanten zowel op land als zee”.

Over de stichting
De Stichting Festung Walcheren is ontstaan vanuit de interesse en initiatief van de leden (van deze stichting) voor de geschiedenis van met name de tweede wereld oorlog. Alle leden ( Patrick Sloot, Andre Ruissen en Henk Dijkhuizen) van het bestuur zijn reeds van jongs af aan bevlogen over alles dat met de tweede wereld oorlog te maken heeft. Vele bunkers werden bezocht, belezen en onderzocht. Deze tomeloze interesse van jongs af aan leidde tot een schat aan kennis en kunde over de tweede wereld oorlog, bunkers en diens geschiedenis. Deze kennis van de historie mag niet verloren gaan en dient te worden gedeeld met nieuwe generaties. Een onbetaalbare verzameling van stukken uit de periode 1940-1945 is overgegaan van de bestuursleden van de stichting naar het vermogen van de stichting, om de geschiedenis levend te houden en levend te kunnen doorgeven.

De bedoeling is de volgende Bunkerdag 2021 open te gaan, en tot die tijd zijn vrijwilligers welkom om te helpen met de restauratie van deze unieke bunker in Vlissingen. Aanmelden kan via de website van Stichting Festung Walcheren.       

Videoverslag

Reactie schrijven

Commentaren: 0