· 

Kamer waarschuwt kabinet: 'Vertrouwen in coronabeleid staat op spel'

Het kabinet moet er hard aan werken om het vertrouwen in het coronabeleid niet te verliezen.

De aanpak en communicatie moeten beter. Dat hebben partijen in de Tweede Kamer gezegd over het toenemend aantal besmettingen in het land en de maatregelen van het kabinet. Niet eerder was de kritiek in de Kamer zo hard. Vooral het gebrek aan testcapaciteit en de soms onduidelijke communicatie kregen kritiek. Niet alleen van oppositiepartijen maar ook van regeringsfracties. Partijen vroegen zich bovendien af of het kabinet wel eerlijk is geweest over de mondkapjesrichtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg. Eerder op dinsdag meldde het RIVM dat het aantal besmettingen afgelopen week fors is toegenomen. RIVM-directeur Van Dissel sprak van de vooravond van een tweede golf.

Meer zorgelijke regio's
Afgelopen vrijdag werden voor de regio's met de meeste besmettingen nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo moeten cafés eerder de deuren sluiten. Partijen vroegen zich af of dat wel voldoende is. PvdA-leider Asscher denkt van niet. "Wie denkt werkelijk dat het schrappen van het laatste rondje in de kroeg deze trend gaat keren?"

Vaker persconferenties
Nieuwe maatregelen kondigde de regering evenwel nu niet aan. Het kabinet houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten, zei Rutte. Hij verwacht dat er deze week acht regio's bij komen, waar mogelijk ook meer maatregelen nodig zijn. Welke dat zijn, zei hij niet. In ieder geval komen er weer vaker persconferenties, waarschijnlijk iedere twee weken. De Kamer drong daar ook op aan.

Schaarste mondkapjes
Veel kritiek was er in de Kamer over het ontbreken van mondkapjes voor zorgmedewerkers tijdens het begin van de uitbraak. Volgens de premier had dat niets te maken met schaarste, maar was de richtlijn gebaseerd op medische oordelen van het RIVM.

Duitse laboratoria
De Jonge erkende dat het had kunnen helpen als er "eerder was ingezet" op contracten met grote Duitse laboratoria. "Maar in de context die we toen hadden, lag dat niet voor de hand. Maar er wordt snoeihard gewerkt, we kunnen niet alles regelen waar we op hoopten". De Jonge herhaalde zijn belofte dat er in oktober weer meer getest kan worden.

Wilders: U komt steeds met smoesjes
PVV-leider Wilders vindt dat De Jonge gefaald heeft. "U had zeven maanden de tijd om alles te regelen. U komt steeds met smoesjes. Bent u wel in staat om uw werk te doen?" VVD en GroenLinks dienden een voorstel in wat er toe moet leiden dat het kabinet "zo snel mogelijk en zo veel mogelijk" sneltesten aankoopt.

'Kabinet verliest grip'
Het kabinet moet dus harder zijn best gaan doen, vindt de Kamer. "Want het gaat niet goed, en het kabinet verliest zijn grip op het virus en het vertrouwen in de samenleving", stelde SP-leider Marijnissen. Het kabinet moet volgens ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber "echt eerlijker" gaan communiceren. "Liever het eerlijke verhaal dan stoere taal."

Reactie schrijven

Commentaren: 0