Vlissings verleden Aflevering 3 - Oorsprong Vlissingen

In deze aflevering zijn we achter de Aldi de parkeerplaats bij de Spuikom.

We staan hier op het einde van de Vlissingse haven zoals deze er in 1315 was. En die begon bij de steiger van de loodsboten en die liep meer dan een kilometer door tot de Spuikom. Het is een bijzondere plek, het is waarschijnlijk de oudste plek in Vlissingen want het water wat hier achter is was er ook al 1126. "De oorsprong van Vlissingen lag hier, dat dorp was heel klein 10 huisjes en 40 mensen en dat groeide door tot aan 1300-1315 met een 40 tot 50 aan huizen met 300 dorpelingen, die zich allemaal Vlissingers mochten noemen". Aldus Peter van Druenen.

Vlissingen ontstaat ten westen van het huidige stadscentrum. Het dorp ligt aan de oevers van een kreek die uitmondt in de Westerschelde. De inwoners leven van de visserij en de zoutwinning. Vlissingen krijgt aan het eind van de 13e eeuw een geweldige impuls wanneer kort voor diens dood in opdracht van de in 1296 vermoorde Graaf Floris de Vijfde van Holland de Koopmans - en de Achterhaven worden aangelegd. Het oudste deel van Vlissingen wordt dan in feite een buitenwijk. 

Vlissings verleden is een maandelijks terugkerende rubriek, een productie van Multranet Media

Video Vlissings verleden aflevering 3

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    John Meijboom (donderdag, 24 september 2020 11:04)

    Hoe meer oog je hebt voor het verleden, hoe zuiniger we moeten zijn op hetgeen we nog hebben. Ik heb er nog geen idee bij maar de spuikom kan na dit verhaal niet zomaar verdwijnen.