· 

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen voor de komende 3 weken

"De bottomline is: we doen ons best maar het virus doet het beter. Daarom moeten we nu ingrijpen om erger te voorkomen", zei minister Hugo de Jonge op de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen.

De set nieuwe regels, adviezen en maatregelen zijn vanaf 28 september om 18.00 uur ingegaan. Om te beginnen wordt het aantal mensen dat bijeen mag komen ingeperkt. "Want ons gedrag is wat het verschil gaat maken", benadrukte De Jonge.

Samenkomsten
- Maximaal drie extra personen thuis, exclusief kinderen tot en met 12 jaar oud
- In andere gebouwen dan de eigen woning mogen maximaal 4 mensen een gezelschap vormen
- Buitenactiviteit maximaal 40 personen, exclusief personeel
- Opheffing per veiligheidsregio mogelijk voor grotere zalen

Thuis blijven
Het kabinet roept mensen verder op zo veel mogelijk thuis te blijven. Op het gebied van recreatie en sport gelden strengere maatregelen. "Dat is niet nodig omdat de sportsector het slecht doet", legde premier Rutte uit. "Het heeft met de schaal te maken. Profspelers, amateursporters, toeschouwers: die leiden tot veel reisbewegingen en contact." Daarom worden de volgende regels ingevoerd:

Recreatie & sport
- Inloopstop bij eet en drinkgelegenheden 21.00 uur, sluiting 22.00 uur
- Horecabezoekers worden verplicht gevraagd zich te registreren
- Sportkantines gaan dicht
- Geen toeschouwers meer bij wedstrijden, amateur of prof

Cafés en restaurants moeten wel eerder dicht
"We kunnen blijven sporten, maar dan zonder aanmoediging vanaf de kant", vatte Rutte het samen. Het blijft dus ook mogelijk om de horeca te bezoeken, maar de cafés en restaurants moeten wel eerder dicht. "Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen en met name de ondernemers een zure appel is. Het heeft negatieve economische gevolgen, maar het oplaaien van het virus heeft nog sterkere gevolgen."

Thuis werken
Ook het advies om thuis te werken wordt verder aangescherpt door het kabinet. "Op veel werkplekken is het te druk en dat zien we ook terug in de uitbraakclusters", zei de premier. Daarom valt het kabinet terug op het eerdere advies om alleen bij noodzaak niet thuis te werken. "Die maatregel heeft toen veel effect gehad, daarom doen we het nog een keer." Alle aanvullende maatregelen gelden in principe voor de komende drie weken. Daarna komt er een evaluatiemoment. Extra tussentijdse maatregelen zijn niet uitgesloten.

Mondkapjes
Het advies om in winkels mondkapjes te dragen wordt als 'extraatje' in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ingevoerd, zei Rutte. Na de persconferentie zei burgemeester Halsema van Amsterdam dat het advies een mondkapje te gaan dragen zal gelden voor de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost (omgeving Eindhoven, Helmond). Volgens Rutte hebben mondkapjes wel enig effect, daarom zijn ze ook in het openbaar vervoer verplicht. "But it won't do the big trick, het is niet de grote truc die alles oplost." Hij denkt er zelf wel een te gaan dragen. Winkeliers mogen mensen zonder mondkapje weigeren.

"Ons gedrag, dat is wat het verschil gaat maken."
Het kabinet verwacht dat deze nieuwe maatregelen zeker economische gevolgen gaan hebben. Daarom gaat het kabinet overleggen met bedrijven en vakbonden. Het derde steunpakket, waar de Tweede Kamer morgen over stemt, wordt niet op voorhand al uitgebreid. De Jonge: "Ons gedrag, dat is wat het verschil gaat maken." Naar verwachting is over twee weken een nieuwe persconferentie. Helpen de maatregelen niet, dan is een echte lockdown niet uitgesloten, melden ingewijden. In drie weken moet het aantal besmettingen wel echt gaan dalen, anders volgen er nog strengere maatregelen!

Bekijk de persconferentie terug

Reactie schrijven

Commentaren: 0