Tweede editie foto expositie Trots op Zeeland geopend in de Zeeuwse Bibliotheek

Middelburg - Zaterdag 3 oktober werd in de Zeeuwse Bibliotheek de foto expositie 'Trots op Zeeland' geopend door gedeputeerde Harry van der Maas.

Een prachtige serie fotoportretten in het kader van de Black Achievement Month. "In Black achievement month staan we stil bij prestaties van people of color zowel hedendaags als uit het verleden. In de westerse maatschappij zien we nauwelijks prestaties van deze bevolkingsgroep langskomen, omdat deze mensen door de geschiedenis heen werden onderdrukt, vergeten of erger. Daarom wordt tijdens deze maand meer aandacht besteed aan deze mensen, die middels uitvindingen, kunst, poëzie en meer de wereld hebben verrijkt". Aldus Angélique Duijndam.

Blijven strijden voor essentiële vrijheden
Gedeputeerde Harry van der Maas: “Om meerdere redenen vind ik het ook van groot belang dat deze tentoonstelling er is, en dat deze maand er is, en dat deze aandacht er is. We moeten blijven strijden voor de essentieel heden vrijheden van de mens, terugkijkend op de Freedoms Awards. De tweede editie van de Zeeuwse editie Black achievement month is een goed voorbeeld dat bijdraagt aan de representatieve samenleving. Tijdens deze maand krijgen zwarte rolmodellen een podium om als voorbeeld te dienen voor anderen, en dat is goed en waardevol”.               

Ode aan de kwaliteiten
Deze foto expositie is een samenwerking van Fotoclub Mik & Klik en Stichting Slavernijmonumenten Zeeland. Trots op Zeeland brengt een ode aan de kwaliteiten, veerkracht en expertise van de zwarte gemeenschap in onze provincie. Voor dit project hebben dertien fotografen van Fotoclub Mik & Klik in drie dagen twaalf Zeeuwen met Afrikaanse roots gefotografeerd. Conny den Heijer tekende hun persoonlijke verhalen op. De foto’s die te zien zijn in de videoreportage van RTV Vlissingen zijn van Richel Cominencia.

Activiteiten Black Achievement Month
In de rest van de maand zijn er ook allerlei andere activiteiten. Tijdens Black Achievement Month wordt stilgestaan bij de talenten en verhalen die in de zwarte gemeenschap zijn te vinden. De expositie Trots op Zeeland brengt bijvoorbeeld twaalf Zeeuwen met Afrikaanse wortels in beeld. Verder kunnen belangstellenden op de zaterdagen 3 en 17 oktober meedoen aan een Slavernijwandeling door Middelburg. Kinderen kunnen woensdag 14 oktober het Suriname-depot van het Tropenmuseum in Amsterdam bekijken. Woensdagmiddag 28 oktober leest de Vlaamse auteur Dalilla Hermans voor uit haar eigen kinderboek Black Girl Magic. Zaterdag 17 oktober geeft Cynthia Abrahams de lezing ‘Vrouwen in de Surinaamse Literatuur’.

Aandacht aan Afrikaanse roots
Door middel van exposities, debatten, lezingen, literatuur, muziek en film geeft de Black Achievement Month aandacht aan bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de Nederlandse samenleving. Kijk voor meer info op de website www.dezb.nl.

Deze expositie is nog tot 24 oktober in ZB Middelburg te bezichtigen.

Videoreportage

Reactie schrijven

Commentaren: 0