· 

Kabinet gaat waarschuwen voor 'draconische maatregelen', dinsdag meer duidelijkheid

Het kabinet gaat dinsdag waarschijnlijk geen nieuwe coronamaatregelen bekendmaken.

Wel spreken premier Rutte en minister De Jonge dan de pers toe en gaan ze volgens Haagse ingewijden waarschuwen voor 'draconische maatregelen' als mensen zich niet aan de regels houden.

Dat is duidelijk geworden na het Catshuisoverleg vandaag tussen een deel van het kabinet en zijn adviseurs, waaronder het RIVM. Beleidsmakers en experts overlegden ruim twee uur over de mogelijke scenario's.

'Lockdown en avondklok'
Dinsdag geeft het kabinet meer duidelijkheid over de volgende stappen in de aanpak van de coronacrisis. Naar verwachting wordt het geen grote persconferentie met nieuwe maatregelen, omdat het volgens het kabinet nog steeds te vroeg is om het effect van de huidige beperkingen te zien. Volgens ingewijden zal er wel worden benadrukt dat mensen zich aan de maatregelen moeten houden. Want als het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen, zal het kabinet zware maatregelen nemen. "Rutte heeft al vaker gezegd dat alle opties op tafel liggen", zegt politiek verslaggever Marleen de Rooy. "Ook een totale lockdown en een avondklok zijn maatregelen die het kabinet niet uitsluit als de cijfers blijven oplopen."

Het mondkapje verplicht?
De mondkapjesplicht die het kabinet eerder aankondigde voor alle openbare binnenruimtes, gaat waarschijnlijk pas per 1 november in. Tot die tijd geldt een ‘dringend advies’. Het kabinet zou liever meer haast maken, maar het moet wachten tot de Coronawet ook in de Eerste Kamer is goedgekeurd. Dat zal pas over twee weken zover zijn.

Inbreuk op de persoonlijke levenssfeer
De Coronawet zelf voorziet niet expliciet in een mondkapjesplicht, maar biedt wel de juridische basis die het kabinet nodig heeft om een aparte ministeriële regeling te maken waarin de plicht wordt vastgelegd. Zo’n regeling is nodig omdat een verplichting een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer. Zoiets kan het kabinet niet zomaar per decreet besluiten.

                  

Reactie schrijven

Commentaren: 0