Strengere maatregelen gedeeltelijke lockdown: Alle publiek toegankelijke gebouwen 2 weken dicht

Het kabinet heeft dinsdag voor het hele land nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd.

Na de horeca moeten nu ook publiek toegankelijke gebouwen zoals; bibliotheken, theaters, musea, bioscopen 2 weken dicht. Deze maatregelen gaan in op woensdag 4 november 2020 om 22.00 uur.

Reden hiervoor is de steeds groter wordende druk op de ziekenhuizen. Er zijn op dit moment regio’s waar de ziekenhuizen stoppen met bijvoorbeeld spoedeisende hulp of operaties, omdat alle capaciteit nodig is voor corona patiënten. Landelijk zien we een afvlakking van het aantal besmettingen, maar het gaat niet snel genoeg. De rem op het virus is met de maatregelen van drie weken geleden ingezet, maar we moeten nu de remweg verkorten om de druk op de zorg te verminderen.

Druk op de zorg in Zeeland neemt toe
Jan Lonink, voorzitter Veiligheidsregio Zeeland: "We zagen de afgelopen week in Zeeland het aantal besmettingen nog steeds toenemen. Zo zeer dat we door het Rijk mogelijk ook in de categorie ‘ernstig’ worden geplaatst. Ook in Zeeland neemt de druk op de zorg toe. Er is op dit moment dan ook nog geen ruimte voor een lokale versoepeling van de maatregelen. Het is belangrijk dat het aantal besmettingen nu zo snel mogelijk gaat dalen. Dat het virus nog sneller wordt afgeremd. Om te zorgen dat er minder mensen in het ziekenhuis terecht komen. Hiervoor is het van belang dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en de maatregelen blijft volhouden. Hoe lastig dat soms ook is. Dit doe je voor jezelf en voor je naasten. Alleen dan krijgen we het virus onder controle. We moeten dit samen doen."

Overweging om avondklok in te stellen
In regio's waar veel coronabesmettingen zijn, overweegt het kabinet verder om een avondklok in te stellen, zodat mensen na een bepaald tijdstip niet meer de straat op mogen. Premier Rutte zei op de persconferentie dat hij die mogelijkheid openhoudt, als de cijfers in die regio's niet snel genoeg dalen. Regio's die nu hoge cijfers laten zien zijn Rotterdam, Zuid-Holland Zuid en Twente. Het kabinet denkt ook aan het verder beperken van vrijheden in die regio's, zoals het sluiten van winkels en zelfs scholen.

Solidair met de zorg
"We moeten solidair zijn met de mensen in de zorg en mensen die een andere ziekte dan corona hebben en op een operatie wachten", zei Rutte. Hij en minister De Jonge wezen erop dat er in deze tweede golf waarschijnlijk 25 procent meer mensen in het ziekenhuis zullen worden opgenomen dan in het voorjaar. De piek zal lager zijn, maar wel langer duren, zo is de verwachting. Daarom gaan alle publiek toegankelijke gebouwen, zoals bibliotheken, theaters, musea, zwembaden en pretparken twee weken dicht. De maximale groepsgrootte op straat gaat van vier naar twee en ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat omlaag, naar respectievelijk 20 en 30.

Kerst en Oud en Nieuw
Het verzwaringspakket geldt voor de komende twee weken. Daarna schakelen we automatisch terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Volgens Rutte blijven die maatregelen tot zeker midden december van kracht. Over twee weken hoopt het kabinet meer duidelijkheid te kunnen geven over de regels rond Kerst en Oud en Nieuw.

Reactie schrijven

Commentaren: 0