· 

Geen strafblad voor niet dragen mondkapje, wel boete vanaf 1 december

Het niet dragen van een mondkapje in de publieke binnenruimte kan vanaf 1 december met 95 euro worden beboet.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid na berichtgeving in De Telegraaf. Door de hoogte van de boete komt het niet dragen van een mondkapje mensen niet op een strafblad te staan.
Premier Rutte maakte tijdens de persconferentie van 13 oktober bekend dat het kabinet het dragen van een mondkapje in de publieke binnenruimte verplicht wilde stellen om "de slepende discussie daarover voor eens en altijd beslechten". De juridische onderbouwing ervoor komt in de nieuwe coronawet, die door zowel de Eerste als Tweede Kamer is goedgekeurd. Tot 1 december geldt een dringend advies voor het dragen van een mondmasker.

Het boetebedrag stemt overeen met andere coronaboetes. De boete voor het overtreden van de coronaregels werd onder druk van de Tweede Kamer al naar 95 euro bijgesteld. Eerder stond er een boete van 390 euro op het niet houden van afstand of met te veel mensen samen zijn, maar partijen in de Tweede Kamer vonden het niet terecht dat mensen daardoor een strafblad konden oplopen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0