· 

Aantal fysiotherapiepraktijken hoog in Zeeland

De provincie Zeeland telt relatief gezien een hoog aantal fysiotherapiepraktijken.

Per 10.000 inwoners zijn hier 7 praktijken te vinden. Dit aantal ligt hoger dan het landelijke gemiddelde van 6,6 praktijken per 10.000 inwoners.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat, in aanloop naar de nationale Dag van de Fysiotherapeut, eigen gegevens en data van het CBS analyseerde.

Limburg en Utrecht op kop
Per 10.000 inwoners zijn er het meeste fysiotherapiepraktijken te vinden in Limburg (7,8), gevolgd door Utrecht (7,4) en Noord-Holland (7,1). Zeeland valt met 7 fysiotherapiepraktijken per 10.000 inwoners net buiten de top 3.
Mensen met lichamelijke klachten hebben daarentegen de minste keus in Gelderland. Hier zijn namelijk 5,9 fysiotherapiepraktijken per 10.000 inwoners.

Verschillen zijn groot per gemeente
Per gemeente zijn er grote verschillen te zien in het aanbod fysiotherapiepraktijken. De grootste uitschieter in Zeeland is Noord-Beveland, waar per 10.000 inwoners 12,2 praktijken zijn. Ook Schouwen-Duiveland (9,5) en Goes (9,2) scoren goed ten opzichte van het aantal inwoners. In de gemeenten Tholen en Kapelle is het aanbod fysiotherapiepraktijken juist het meest schaars: per 10.000 inwoners zijn hier 4,7 praktijken te vinden. Ook in de gemeente Vlissingen (5) is het aanbod fysiotherapiepraktijken beperkt.

Fysiotherapie niet in de basisverzekering
Bas Knopperts van Independer: “Wij horen vaak misverstanden over fysiotherapie. Zo weet lang niet iedereen dat fysiotherapie niet onder de basisverzekering valt en je meestal zelf moet betalen als je hiervoor geen aanvullende verzekering hebt. Er is wel een uitzondering voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Zij krijgen fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste negen fysio-behandelingen altijd vergoed uit de basisverzekering.”

Meer informatie op Independer over het onderzoek: aanbod fysiotherapiepraktijken per gemeente.

Reactie schrijven

Commentaren: 0