Meer en snellere treinen tussen Zeeland, Brabant en de Randstad

NS wil vanaf december meer treinen gaan rijden tussen Zeeland, Brabant en de Randstad.

Een nieuwe Intercityverbinding zal een kwartier minuten sneller in de Randstad zijn. Dat staat in de plannen die opgenomen zijn in de adviesaanvraag over de dienstregeling 2022 aan de reizigersorganisaties, verenigd in LOCOV en aan regionale overheden.
Treinen station Vlissingen  © RTV Vlissingen

Nieuwe Sprinterverbinding
NS wil één van de twee huidige Intercity's per uur fors versnellen door alleen te stoppen op de grotere stations in Zeeland (Vlissingen, Middelburg, Goes). Deze verbinding zal een kwartier eerder op eindpunt Amsterdam Centraal zijn. De andere Intercity blijft de kleinere stations op de Zeeuwse lijn aandoen. Daarnaast komt er een nieuwe Sprinterverbinding tussen Vlissingen en Roosendaal. Zo blijven de kleinere stations twee keer per uur bereikbaar per trein.

Onderdeel van het compensatiepakket
De grote Zeeuwse steden zijn dan drie keer per uur met elkaar verbonden. Zo’n 13.000 reizigers profiteren van de extra treinen (cijfers 2019). De verbeteringen zijn onderdeel van het compensatiepakket voor het afblazen van de marinierskazerne in Vlissingen.“En dit is nog maar het begin”, zegt NS Regiodirecteur Magdalena Piotrowska. “Samen met ProRail bekijken we of na 2025 de reistijd tussen Vlissingen en Amsterdam fors verkort kan worden door de Intercity tussen Rotterdam en Amsterdam over de hogesnelheidslijn te laten rijden.”

Advies
Elk jaar vraagt NS reizigersorganisaties in januari om advies over de dienstregeling die in december ingaat. Daarna bekijkt spoorbeheerder ProRail of de wensen van NS passen op het spoor, waarbij zij ook rekening houdt met de wensen van andere reizigersvervoerders en goederenvervoerders. Daarnaast zijn de effecten van de coronacrisis onzeker. Daarom zijn de plannen onder voorbehoud. NS ziet het advies van de reizigersorganisaties ook dit jaar met vertrouwen tegemoet.

Kaartje dienstregeling (foto: NS)


Meer informatie over de nieuwe dienstregeling is hier te vinden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0