Goed nieuws voor de kinderen, basisscholen op 8 februari weer open

Basisscholen en kinderopvang mogen vanaf 8 februari weer open.

De afgelopen dagen wees alles al in die richting, en afgelopen week heeft het demissionaire kabinet in het Catshuisoverleg de knoop doorgehakt. Meld de NOS.

De basisscholen en kinderopvang zijn sinds half december dicht. Minister Slob noemde de heropening "goed nieuws voor kinderen, ouders en leraren". Wel toonde hij begrip voor de zorgen die erover zijn. Daarom neemt het kabinet ook extra maatregelen om de veiligheid zo groot mogelijk te maken. Zo gaat er gewerkt worden met sneltesten voor leraren. Ook moet de hele klas vijf dagen in quarantaine als een leerling positief is getest. Minister Arie Slob (CU) van Onderwijs noemt het een ‘opluchting’ dat de scholen weer open kunnen. "Voor kinderen is het natuurlijk het allerbeste dat zij weer naar school kunnen gaan en daar hun lessen kunnen krijgen.”

Middelbare scholen en BSO's blijven nog gesloten
Van een heropening van de middelbare scholen is voorlopig geen sprake. Daar komt volgende week meer informatie over, zei minister Slob van Onderwijs na het Catshuisberaad. De BSO's (buitenschoolse opvang) gaan nog niet open. Het OMT schreef daarover dat de groepen op de BSO en op school anders zijn samengesteld. "En heropening van de BSO kan dus tot extra contacten en mogelijk extra verspreiding leiden."

Britse variant
Het is goed dat de scholen weer open gaan, benadrukt ze nogmaals, maar op school leven natuurlijk ook wel zorgen. Bijvoorbeeld over de ontwikkelingen rond de Britse variant van het coronavirus of de andere varianten die ook al in Nederland zijn opgedoken. Daarom zal ze haar leerkrachten ook goed in de gaten houden. "Maar voor de ouders en de leerlingen is het heel goed."

Sneltesten leraren
Als een kind in de klas positief getest is, moeten alle leerlingen vijf dagen in quarantaine. Bij leraren worden sneltests ingezet. "We hadden voor de leerkrachten natuurlijk al sneltesten. We hadden voorrang. Ik ga er van uit dat dit zo zal blijven." Mocht een leerling besmet blijken met het coronavirus dan moet de hele klas dus vijf dagen naar huis. Een logische maatregel, aldus Siebelt. "Hoewel er bij ons nog geen leerling ziek is geweest."


Video NOS: Reactie Onderwijsminister Slob

Reactie schrijven

Commentaren: 0