Monumentale Timmerfabriek wordt verbouwd tot luxe hotel

Eind vorig jaar is gestart met de voorbereidingen om de monumentale Timmerfabriek in Vlissingen te verbouwen tot een luxe hotel.

De Timmerfabriek, gebouwd in 1914 en casco gerestaureerd in 2010 ondergaat dit jaar een grote metamorfose aan de binnenkant.

In het rijksmonument komt een luxe hotel met circa 70 hotelappartementen, inclusief een bruisend horeca plein. Momenteel is men onder meer bezig met de ramen, de gietijzeren ramen worden niet vervangen, deze blijven gehandhaafd. De ramen die wel worden vervangen, worden vervangen door nieuwe metalen. Een deel van de stalen ramen blijft behouden. Naar verwachting neemt de verbouwing van de Timmerfabriek ongeveer een jaar in beslag. De bouw en verkoop zijn in volle gang, oplevering voorjaar 2022.

Eerste betonskeletbouwwerk
”De Timmerfabriek is een van de eerste betonskeletbouwwerken van het land”, aldus Beekman van TEAM Concepts. Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen en een plat dak. In het midden bevindt zich een langgerekt glazen zadeldak, dat dienst doet als lichtstraat.

Geschiedenis van de Timmerfabriek
De Timmerfabriek wordt beschouwd als het mooiste, industriële pand van Zuidwest –Nederland, en was in het verleden onderdeel van de voormalige Scheldewerf in de Zeeuwse stad. De geschiedenis van de Timmerfabriek begint echter in 1914, toen de Hollandsche Maatschappij tot het Maken van Werken in Gewapend Beton uit Den Haag begon aan de bouw van het pand. Scheepswerf Koninklijke Maatschappij De Schelde nam de fabriek in 1915 in gebruik. Dit bedrijf maakte voornamelijk interieurs voor grote zeeschepen. In de jaren vijftig moest het timmerbedrijf reorganiseren, niet lang daarna werd de fabriek vooral gebruikt voor opslag.

Hart van de fabriek
“Het horecaplein op de begane grond vormt straks het hart van de Timmerfabriek”, vervolgt Beekman. “Het plein bestaat uit een restaurant en enkele zogenaamde food outlets en moet een gezellige en laagdrempelige ontmoetingsplek worden waar mensen terecht kunnen voor een glas wijn of om iets te eten.’’ Op de begane grond komt verder een aantal lofts. Op de eerste en tweede verdieping van het monument komen de hotelappartementen. “Het wordt een viersterrenplushotel”, vertelt Beekman. Naast de Timmerfabriek worden ook eigen ligplaatsen in het kanaal gerealiseerd.

Een derde leven
De buitenkant blijft intact, maar aan de binnenkant moet flink verbouwd worden. Beekman: “We gaan sowieso met lichtgewicht materialen werken, ook wordt het een duurzaam gebouw. Veel mensen denken bij een duurzaam gebouw vooral aan zonnepanelen en gasloos, maar een gebouw dat een tweede of derde leven krijgt, is in mijn optiek het beste voorbeeld van duurzaamheid. Verder wordt onder meer gebruik gemaakt dubbel glas, goede isolatie en duurzame materialen. Comfort staat voorop, terwijl het stoere en rauwe karakter behouden blijft.’’

Terugkeer oorspronkelijk torentje
Verder komt het oorspronkelijk torentje aan de noordkant van het gebouw terug. Althans, een replica daarvan. Beekman legt uit: “Het torentje, dat diende als waterreservoir, is tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Dat torentje komt dus terug en wordt waarschijnlijk de hotelkamer met het allermooiste uitzicht van heel Vlissingen.’’

Kwartiermaker voor het nieuwe Scheldekwartier
Beekman vergelijkt de metamorfose van de Timmerfabriek met Hotel New York in Rotterdam. “Een beetje dan. Beide gebouwen zijn landmarks. En toen Hotel New York werd opgeknapt, was er nog niet zo veel omheen. De Timmerfabriek kan ook worden gezien als kwartiermaker voor het nieuwe Scheldekwartier, het maritieme stadsdeel van Vlissingen.”

Website: Hotel de Timmerfabriek. Volg ook de Bouwvlog via YouTube.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0