Grootse beroepenspeeddate Walcherse scholen

Kiezen welke beroepsopleiding je gaat volgen na havo of vwo was altijd al lastig, want wat doe je dan precies in zo’n beroep?

Maar nu is het nog moeilijker, want door corona kunnen hbo’s en universiteiten je alleen nog maar digitaal voorlichten.

De Walcherse VO-scholen bieden hulp. De decanen (studiekeuzebegeleiders) van het Vlissingse Scheldemond College, de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren en Nehalennia Scholengemeenschap, beide uit Middelburg, hebben de handen ineen geslagen en voor alle havo- en vwo-bovenbouwers een beroepenspeeddate georganiseerd. Aan hun ouders is gevraagd of zij in drie onlinesessies over hun beroep willen vertellen en eventueel over de studie(s) die hen naar dat beroep hebben gebracht. Op die oproep is enthousiast gereageerd, waardoor de Walcherse leerlingen op 17 maart drie keuzes kunnen maken uit een royaal beroepenmenu. Een ingenieuze app brengt vraag en aanbod op het juiste tijdstip bij elkaar in een videoverbinding.

“Leerlingen hebben van maar weinig beroepen een concreet beeld,” zegt Luc Pont, havo-decaan op Nehalennia. “Dat van leraar kennen ze redelijk, soms dat van horeca- of supermarktmedewerker en mogelijk dat van hun ouders of een ander familielid, maar dan houdt het ver op. En toch moeten ze op 17-jarige leeftijd een toekomstbepalende keuze maken. Over hoe meer informatie ze dan beschikken, hoe groter de kans dat ze niet bij de 30% studenten gaan horen, die spijt krijgen van de studiekeuze met alle gevolgen van dien.”

Hij voegt eraan toe dat het fantastisch is dat de Walcherse scholen hierin samen optrekken. “Op decanenniveau wordt al heel lang samengewerkt, ook Zeeuwsbreed, en in dit geval is het grote voordeel dat onze leerlingen kunnen profiteren van een veel grotere keuze aan beroepen.”

Reactie schrijven

Commentaren: 0