Koningin Emma komt naar Vlissingen voor restauratie

Foto: PSDnet

Ongeveer 18 jaar na het opheffen van de PSD keert er een PSD-veerboot terug naar Zeeland!

De zijlader Koningin Emma (1933) zal binnenkort afmeren in Vlissingen, waar het schip gerestaureerd gaat worden en in de toekomst ook een ligplaats krijgt.

PSDnet.nl heeft investeerders gevonden die met liefde voor de historie het schip een nieuwe bestemming willen geven als onder meer een bed & breakfast.
Foto: PSDnet.nl
De unieke veerboot heeft daarnaast een open autodek van 248 m² met genoeg ruimte voor kleinschalige horeca. "We hebben een verzoek gedaan aan de gemeente Vlissingen voor een ligplaats in het Scheldekwartier. De gemeente heeft hierin naar eigen zeggen ‘een meer dan positieve grondhouding getoond’ en heeft ons verzoek in behandeling genomen. Binnenkort zal worden bekendgemaakt wanneer de Koningin Emma definitief zal terugkeren naar Vlissingen". Meld PSDnet.nl via de website. 

Aanwinst voor Zeeland & Vlissingen
Wij zijn verheugd dat de Koningin Emma in goede handen komt en volledig gerestaureerd en opgeknapt gaat worden. Een deel van het interieur is in de loop der jaren verdwenen, maar er zijn nog genoeg originele elementen uit 1933 te vinden op de Emma. Waar zusterschepen Ooster-Schelde en Prins Willem I in de Tweede Wereldoorlog uitbranden, zonken en zelfs gebombardeerd werden, bleef de Emma redelijk ongeschonden doorvaren. Daarom heeft de Koningin Emma meer originele details zoals houtsnijwerk ter versiering, die na de oorlog niet terugkeerden op de zusterschepen. Andere ruimtes aan boord zullen worden omgebouwd tot luxe b&b-kamers voor overnachtingen.

Emma als Estrella voor Rederij Vrolijk
In 1965 werd de Zeelandbrug geopend en raakte de Koningin Emma in onbruik, in 1968 werd de zijladingsveerboot dan ook verkocht. Vanaf 1975 vaart de Emma als Estrella voor Rederij Vrolijk uit Scheveningen. Als Estrella heeft de voormalige veerboot nog een paar keer Zeeland aangedaan, tijdens sportvistochten en in 1984 bij Terneuzen 400 jaar. Sindsdien is de Estrella niet meer in onze provincie geweest.

Bekijk het interactieve beeldverhaal waarom de voormalige veerboot Koningin Emma zo bijzonder is en behouden moest blijven.

Reactie schrijven

Commentaren: 0