Vlissingen goed voor 1 op de 5 vernielde Zeeuwse auto’s

Vorig jaar werden in Zeeland 685 autovernielingen geregistreerd bij de politie: 3,3 vernielingen per 1.000 auto’s.

Hiermee worden in de provincie relatief weinig auto’s opzettelijk beschadigd. Echter is er veel verschil te zien tussen gemeenten: zo vonden er in Vlissingen 140 vernielingen plaats, 50 meer dan een jaar eerder. Dit en meer concludeert Independer op basis van politiecijfers over het aantal geregistreerde autovernielingen.

Vlissingen ook landelijk gezien vaak getroffen
Van alle gemeenten in Nederland, komt Vlissingen op nummer 10 van meeste vernielingen per 1.000 auto’s. In totaal vonden in de gemeente 140 vernielingen plaats in 2020, een stijging ten opzichte van het jaar ervoor: toen lag dit aantal op 90. Ook in Hulst (4,3) en Middelburg (4,1) vonden per 1.000 auto’s relatief veel opzettelijke beschadigingen plaats. In Borsele lag het vandalisme het laagste van alle Zeeuwse gemeenten: het aantal lag hier op 1,5 per 1.000 auto’s. Ook in Schouwen-Duiveland en Veere lag het aantal relatief laag (1,6).


Relatief weinig vernielingen in Zeeland
Ondanks het hoge aantal vernielingen in Vlissingen, scoort heel Zeeland met het aantal autovernielingen (3,3 per 1.000 auto’s) onder het landelijk gemiddelde: deze ligt namelijk op 3,7 per 1.000 auto’s. In absolute zin werden er in Zeeland de minste auto’s vernield. In Flevoland (2), Overijssel (2,7), Drenthe (2,7) en Gelderland (3,2) lag het aantal vernielingen per 1.000 auto’s nog lager. De meeste vernielingen vonden daarentegen plaats in Zuid-Holland: hier komen 4,8 vernielingen per 1.000 auto’s voor. Hierna volgen Noord-Holland (4,7) en Limburg (4).

Alleen allriskdekking biedt uitkomst
Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat je altijd wel goed moet overwegen of je gaat claimen: “Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af.

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.” Kijk hier voor de autovandalismekaart van Nederland.

Reactie schrijven

Commentaren: 0