· 

“Aolles wier anders” Fotoboek over de Zeeuwse wederopbouw

Een nieuw fotoboek over de stormachtige wederopbouwperiode in Zeeland laat de provincie zien aan de hand van unieke en verrassende foto's.

De prachtige foto's geven een herkenbaar en ook verrassend beeld van die tijd. Wat is er veel veranderd!

Het boek Zeeland 1950-1975 Aolles wier anders is geschreven door Wim van Gorsel en is vandaag 12 maart verschenen bij uitgeverij WBOOKS. Met meer dan honderd foto's in zwart-wit en zelfs in kleur, kijken we terug naar belangrijke veranderingen in de jaren van wederopbouw. De geschiedenis van de provincie komt zo nog dichterbij. Daarbij komen zeer verschillende onderwerpen aan bod, zoals de watersnood, landbouw en visserij, transport en verkeer, middenstand, industrie en nijverheid, feesten, sport, vrije tijd en jongeren.

Aolles wier anders!
"De ontwikkeling van de toeristische sector viel samen met het Deltaplan en de verbetering van de infrastructuur die de provincie uit haar isolement haalde, maar dat laatste zorgde er ook voor dat de Zeeuwse streekdracht geleidelijk verdween. Door al deze ontwikkelingen veranderde het dagelijks leven in rap tempo. Alles werd anders, of op zijn Zeeuws: aolles wier anders. Veel vanzelfsprekendheden uit de tegenwoordige tijd, of het nu om technische uitvindingen gaat of om sociaal gedrag, vloeien voort uit veranderingen die in die periode in gang zijn gezet. Te denken valt bijvoorbeeld aan de komst van de automatische wasmachine, de voor iedereen betaalbare auto en de televisie. De eerste televisies zorgden voor een sensatie. Mensen stonden ’s avonds voor het raam bij bezitters van een ‘beeldbuis’ om dit wonder te aanschouwen." - uit Zeeland 1950-1975 | Aolles wier anders


Levendig verleden

De foto’s in dit boek zijn grotendeels afkomstig van Beeldbank Zeeland van ZB | Bibliotheek van Zeeland. Uit ongeveer 90.000 foto’s uit de periode 1950-1975 is door de auteur Wim van Gorsel en een redactiecommissie per onderwerp een keuze gemaakt van tien tot vijftien foto’s. Meestal in zwart-wit, maar sommige ook in kleur. In die tijd zeker nog geen vanzelfsprekendheid. De bijzondere en verrassende kleurenfoto’s brengen vervlogen tijden tot leven!

Boekpresentatie
Het boek Zeeland 1950-1975 | Aolles wier anders wordt op donderdag 18 maart om 19:30 via een videogesprek gepresenteerd vanuit boekhandel de Drukkery in Middelburg. Het interview van deze presentatie is daarna ook online terug te zien. Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Over de auteur
Socioloog Wim van Gorsel (1959) is werkzaam bij de afdeling Kennisdiensten en collecties van ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland te Middelburg.

Reactie schrijven

Commentaren: 0