Lockdown en avondklok weer verlengd tot en met 20 april !

Alle huidige maatregelen tegen corona blijven gelden. De besmettingen met het coronavirus nemen toe.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Jaap van Dissel waarschuwt zelfs een voor een vierde golf in een uitzending van Op 1. Er lijkt maar geen eind te komen aan de beproevingen door het coronavirus. Als de coronamaatregelen eind volgende maand te snel worden opgedoekt, kan dat leiden tot een ‘zomergolf’ in juni, boven op de derde golf die experts voorzien voor april. Alleen wanneer de coronamaatregelen pas per 1 juni worden opgeheven, zal een vierde golf vrijwel zeker niet optreden. Dit blijkt uit nieuwe doorrekeningen die RIVM-wetenschapper Jaap van Dissel woensdag presenteerde aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meld het Nederlands Dagblad. 

Avondklok een uur later
Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april. Op 13 april is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

Kleine aanpassing van maatregel Avondklok
Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

Horeca en detailhandel
Tijdens de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat terrassen mogelijk voor Pasen open konden en dat er dan ook meer ruimte kwam voor de detailhandel. Dat kon alleen onder de strenge voorwaarden dat het aantal bezette ic-bedden stabiel zou zijn en het reproductiegetal rond de 1 zou blijven. Helaas is dat niet het geval. Er liggen nu 623 mensen met corona op de ic. Het reproductiegetal staat op 1,11. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk.

Lees meer over de maatregelen via deze link van het RIVM. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0