· 

Toename Zeeuwse geboortes na eerste lockdown

Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er in Zeeland afgelopen december en januari een geboortestijging van 7,3% ten opzichte van een jaar eerder.

Dit is meer dan het landelijk gemiddelde van +0,2%. In totaal werden er in twee maanden 586 Zeeuwse coronababy’s geboren. Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland. Meestal zorgt een crisis voor een (tijdelijke) dip in het aantal geboortes en is er pas sprake van een toename na afloop van de crisis. De coronacrisis is daar een uitzondering op, mogelijk doordat de lockdown ervoor zorgde dat stellen meer tijd thuis met elkaar doorbrachten.

Grootste stijging in Noord-Beveland en Sluis
In het merendeel van de Zeeuwse gemeenten nam het aantal geboortes toe. Vooral in Noord-Beveland (+160%), Sluis (+70,6%) en Schouwen-Duiveland (+52,6%) werden veel meer kinderen geboren dan een jaar eerder. Ook in Middelburg nam het aantal geboortes toe, met 34,8%. In andere grote gemeenten als Goes (-24,1%) en Vlissingen (gelijk niveau) was dit niet het geval.

‘Babyboom’ nog sterker in Friesland
Hoewel het aantal geboortes in Zeeland flink toenam, was de ‘babyboom’ nog sterker in Friesland. Daar werden afgelopen december en januari namelijk 7,8% meer kinderen geboren dan een jaar eerder. In Flevoland werden beduidend minder kinderen geboren: hier was een afname te zien van 3,8%.

Reactie schrijven

Commentaren: 0