MuZEEum krijgt scheepsstoel uit 1621

Het Zeeuws maritiem muZEEum krijgt een zeldzame scheepsstoel uit 1621 in bruikleen.

De armstoel is precies vierhonderd jaar oud. Hij krijgt een prominente plek in de nieuwe presentatie van het muZEEum.

Op 30 april draagt de eigenaar de jarige stoel over aan het muZEEum. De scheepsstoel uit de glorietijd van de VOC is een bijzonder maritiem meubelstuk. Het is zeer waarschijnlijk de oudste overgebleven maritieme stoel. Mogelijk is hij gemaakt voor de kapitein van het schip de ‘Middelburgh’. Centraal op de rijkversierde leuning is het stadswapen van Middelburg afgebeeld. Ook op de voorpoten staat in een schild links 16 en rechts 21: het jaartal 1621. Deze datum kan wijzen op de oprichting van de WIC of een schip dat in 1621 uitvoer. Verder wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitwijzen op welk schip de armstoel werd gebruikt en wie de eerste eigenaar was.


De armstoel is gemaakt van Europees notenhout. Hij is laag en heeft slechts drie poten: speciaal voor extra stabiliteit bij een ruige zee. Bovendien kon de armstoel met pennen op de vloer van de kajuit veilig worden vastgezet. Op 30 april draagt de eigenaar, Jean-Marie van Isacker, de scheepsstoel symbolisch over aan het muZEEum voor bruikleen. Het publiek kan de stoel pas bewonderen als het muZEEum opent met de nieuwe presentatie na de herinrichting.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0