Rijksmonument de Timmerfabriek opnieuw ‘gekroond’

Vlissingen beleefde woensdagmorgen een historisch moment.

 

De Timmerfabriek in Vlissingen, opnieuw gekroond. De Timmerfabriek, een uniek gebouw uit 1914, heeft haar torentje teruggekregen. Deze was tijdens een bombardement in 1943 gesneuveld en wordt nu in oude glorie hersteld. Het is een zeer bijzondere mijlpaal in de transformatie van het Rijksmonument naar een luxe vier-sterren-plus hotel. Om klokslag 11.00 uur gaf Wethouder De Jonge, middels het luiden van een scheepstoeter, het startsein.

Onder toeziend oog van een select gezelschap vanuit de betrokken projectpartners, aanwezige pers en (buiten de hekken) van geïnteresseerde sympathisanten / voorbijgangers plaatste de kraanmachinist de immense,12 ton wegende, stalen constructie op het Rijksmonument. Vervolgens hees Wethouder De Jonge de Nederlandse vlag boven op het gebouw als viering van het opnieuw bereiken van het hoogste punt van De Timmerfabriek, 78 jaar na dato.


Rijksmoment de Timmerfabriek
Ook zonder de toren was de Timmerfabriek al een prachtig gebouw met zijn grote raampartijen en robuuste constructie. Een unieke constructie, want in 1914 was de Timmerfabriek een van de eerste gebouwen in Nederland met een skelet van gewapend beton. Echt een unicum! Het was een eeuw nadat de Rijksmarinewerf in 1815 van Amsterdam naar de Dokhaven in Vlissingen verhuisde. Vanaf dat moment vormde de Koninklijke Scheepswerf De Schelde een bruisende hub voor scheepsbouw. Enorme luxe passagiersschepen, zoals de Willem Ruys, werden hier gebouwd. Ze gingen van de Plaatwerkerij via de Lasloods en Machinefabriek richting het eindstation: De Timmerfabriek, waar honderden timmerlieden ze hun prachtige houten interieurs gaven.

Timmerfabriek wordt opnieuw gekroond
Tegenover waar nu Damen/Amels schitterende megajachten bouwt voor de rijken der aarde, stond de Timmerfabriek al vele jaren op zijn nieuwe bestemming te wachten. Die is er nu. Het Rijksmonument wordt een luxe hotel en de herplaatsing van de toren is hiervan een zeer belangrijk onderdeel. De renovatie is in handen van Bouwgroep Peters. Gert-Jan Dronkers van Bouwgroep Peters: “Dit prachtige rijksmonument omtoveren naar een luxe hotel is natuurlijk al een prachtige klus voor ons bedrijf, maar het terugplaatsen van dé toren maakt het extra bijzonder. Op basis van oude tekeningen en fotomateriaal bouwen we de toren van de Timmerfabriek volledig nieuw, exact zoals hij vroeger was. De toren zal vervolgens plaats bieden aan het 6-persoons overweldigend luxe
penthouse.”

Van iconisch Rijksmonument naar Urban Leisure hotel
Bouwgroep Peters vormt samen met TEAM Concepts en Kloeg Collection het ontwikkelteam van dit unieke project. Joeri Beekman van TEAM Concepts: "Toen wij de Timmerfabriek kregen aangeboden, inmiddels zo'n vier jaar geleden, zagen wij direct de mogelijkheden om in het gebouw een geweldig recreatief hotelconcept te realiseren. De unieke industriële sfeer in dit karakteristieke monumentale pand biedt immers de mogelijkheid om de hotelgast een geweldige beleving te bieden. Wij zijn specialist in de ontwikkeling van recreatief onroerend goed projecten in Zeeland, zoals hotels en vakantieresorts.

Hotel De Timmerfabriek past perfect in dat plaatje. Het icoon dat De Timmerfabriek is, blijft behouden voor de toekomst door het succesvol een nieuwe functie te geven. Hotel De Timmerfabriek vormt straks bovendien dé hotspot van het Scheldekwartier. Een gebied dat volledig herontwikkeld wordt tot een bruisende plek. De Timmerfabriek vormt hierin een geweldig, iconisch en monumentaal landmark aan het water. Wij zijn ontzettend trots dat wij dit project hebben kunnen ontwikkelen."

In de Timmerfabriek worden 68 kamers gerealiseerd. Het torentje wordt een penthouse die geschikt is voor zes personen. Naar verwachting is de verbouwing van de Timmerfabriek met Pasen 2022 voltooid en kunnen de eerste hotelgasten hun intrek nemen.


Lees ook: Historisch moment in Vlissingen: herbouw toren Timmerfabriek na 78 jaar (13 april 2021)

Gedicht van Willem Cornelis Murre

Mannen tussen Staal II

Alzo begon het in vroeger jaren mannen behept met veel wil met wilskracht, doorzettingsvermogen en verstand wat hier speciaal in den beginne toen is gedaan en verzet door Jan, Piet, Klaas , ja, ja hij met de pet met veel flair en niet dat bekakte dat waren de echte mannen van overal met hamer beitel brander apparaten wat zij hier deden, en wat is gemaakt waar heden ten dage nog stil van geraakt wat daar is gedaan,gestompt, gebuffeld en verrezen daar kun je best trots op wezen
Foto: Willem Cornelis Murre in de Timmerfabriek (2005)
weet dan wel er is hier echt met luiden van everywhere vroeg op en ver van bed iets neergezet je verdiende er je brood al moest je borst wel worden natgemaakt wat wij in het heden doen is te danken aan al die ‘Mannen tussen Staal’ van toen dit moest mij uit het hart, hoofd en uit de pen ja ja, ik mag zeggen……ook ik was een van hen.

W.C.M 23 april 2005

Videoverslag

Reactie schrijven

Commentaren: 0