Vrijheidsmaaltijdsoep op Bevrijdingsdag

Op 5 mei is de Vrijheidsmaaltijdsoep hét symbool voor het samen vieren van de vrijheid. In Zeeland staat de Vrijheidsmaaltijdsoep op Bevrijdingsdag bij tientallen zorginstellingen op het menu en wordt de soep verspreid bij Voedselbanken en thuiswonende ouderen.

Het idee is dat zoveel mogelijk mensen de soep zelf thuis maken en in gesprek met elkaar gaan over de betekenis van vrijheid. Om het gesprek te stimuleren worden in heel Zeeland dialoog placemats verspreid. Deze zijn te vinden in de speciale Vrijheidskrant, die huis-aan-huis verspreid wordt.

Op 5 mei worden er normaal gesproken in heel het land Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven. In verband met de coronamaatregelen is het in 2021 niet mogelijk om met grote groepen samen te komen.

Daarom bedacht het Nationaal Comité een alternatief: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Alle bevrijdingsfestivals in Nederland zorgen samen met gemeenten en oorlogscentra en -instellingen voor de verspreiding van de Vrijheidssoep bij zoveel mogelijk huishoudens. Soep van Yvette van Boven Chef-Kok en kookboekenschrijfster Yvette van Boven bedacht deze Vrijheidsmaaltijdsoep speciaal voor 5 mei 2021. “Een makkelijk, heerlijk recept dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist.

Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, vind ik een oproep tot luisteren naar elkaar echt nodig.”

Samen eten
“De soep zorgt dit jaar zeker voor verbinding. Ons doel is dan ook om zoveel mogelijk Zeeuwen dezelfde maaltijd te laten eten, op hetzelfde moment. Zo zijn we toch een beetje samen.”, aldus Onno Bakker, directeur van het Bevrijdingsfestival Zeeland.

Recept
Op bevrijdingsfestivalzeeland.nl staat het recept van de soep. Zo kan iedereen een portie voor zichzelf, buren, familie of vrienden maken. Breng een toost uit op de vrijheid en ga met elkaar in gesprek!

Bestel je (gratis) soepblik
Vanaf nu is het mogelijk om voor jezelf (76-plussers), (groot) ouders, buur of geliefde een gratis blik soep te bestellen via: bevrijdingsfestivalzeeland.nl. Bevrijdingsfestival Zeeland biedt in samenwerking met Stichting Oorlogsjaren ± 500 blikken soep aan. Op 1 mei worden de blikken, op reservering, uitgedeeld in Vlissingen en Souburg.

Reactie schrijven

Commentaren: 0