· 

Kamer steunt wet toegangstesten, tijdelijke ‘testsamenleving’

Tijdens een marathondebat, dat donderdag 6 mei dertien uur duurde, bleek een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander van een tijdelijke ‘testsamenleving’.

Dankzij toegangstesten wordt het de komende maanden mogelijk de samenleving sneller te openen dan zonder testen het geval zou zijn, denken kabinet en Kamer.

Onduidelijk hoelang deze maatregelen gaan duren
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van het kabinet om mensen met een negatieve testuitslag toegang te geven tot sportwedstrijden, musea en theaters.Toch houden partijen vragen over de kosten,de duur en de urgentie van de wet. In principe is het een tijdelijke wet die drie maanden geldig is, maar demissionair minister De Jonge van VWS kon geen garantie geven dat er geen verlenging nodig is. Ook zei hij dat het misschien langer nodig is. En dat de kosten naar alle waarschijnlijkheid lager uitvallen dan de begrote 1,1 miljard euro.   

Toestemming van de Kamer
De Jonge hoopt dat het zo snel mogelijk weer kan om helemaal zonder voorwaarden naar het theater of restaurant te gaan, vooral omdat er voldoende mensen gevaccineerd zijn. Dan is de wet overbodig. Maar als de besmettingscijfers weer stijgen, of een nieuwe mutatie opduikt waar het vaccin geen vat op heeft, kan het zijn dat het langer nodig is om met testbewijzen te werken. De Jonge moet dan wel weer terug naar de Kamer voor toestemming.

Persoonlijke vrijheid
In de Kamer leven ook veel principiële bezwaren tegen de wet. Om aan het openbare leven deel te kunnen nemen, moeten gezonde mensen een test ondergaan; dat druist volgens verschillende Kamerleden in tegen de persoonlijke vrijheid van mensen en de onschendbaarheid van hun lichaam. Maar volgens De Jonge is het beperken van vrijheid niet de kern van de wet. "Het gaat juist om het opheffen van beperkingen en het teruggeven van vrijheden", betoogde hij. De testverplichting gaat alleen gelden voor dingen die volgens hem niet-essentieel zijn, activiteiten waar je ook buiten kan.

'Kosten veel lager'
Veel vragen waren er ook over de kosten van de wet. Er is oorspronkelijk 1,1 miljard euro begroot, maar de minister denkt niet dat dat geld opgemaakt zal worden. Toen de begroting werd gemaakt, ging men nog uit van een prijs per test van ongeveer 30 euro. Inmiddels is die prijs gezakt naar 15-20 euro. En er zal minder getest worden dan eerder gedacht. Daardoor gaat De Jonge ervan uit dat de wet in totaal 500 tot 700 miljoen euro gaat kosten. Daarbij is nog niet meegerekend dat ondernemers minder beroep zullen doen op steunregelingen als ze met de toegangstesten weer open kunnen, zo zei hij.

Gratis test
De Tweede Kamer wil dat zo'n test gratis is voor mensen en dat ze geen eigen bijdrage hoeven te betalen. In de toelichting op de wet staat dat er over een paar maanden in sommige gevallen wel een eigen bijdrage van 7,50 euro zou moeten worden betaald, maar de Kamer haalt daar een streep door.

Eigen bijdrage
Toch wil De Jonge graag de mogelijkheid van een eigen bijdrage open houden, voor het moment dat er alleen nog voor hele grote evenementen, zoals popfestivals, testen nodig zijn. "Op een gegeven moment is zo'n profijtbeginsel wel logisch. Anders moeten wij allen bijdragen aan het vertier van een enkeling."

Stemmen over de wet
Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer volgende week stemt over de wet. Daarna moet ook de Eerste Kamer nog akkoord gaan. Minister De Jonge zei te verwachten dat er dan vanaf begin juni gewerkt kan gaan worden met de toegangstests.

Reactie schrijven

Commentaren: 0