Gemeente Vlissingen start campagne Afval apart? Gewoon doen!

Met ingang van mei is de gemeente Vlissingen gestart met de campagne: Afval apart? Gewoon doen! Deze campagne moet ervoor zorgen dat de inwoners van de gemeente Vlissingen hun huishoudelijk restafval verminderen en beter gaan scheiden. In 2020 werd er per persoon gemiddeld 344 kilo restafval weggooit, terwijl 15% daarvan maar écht restafval is.

Om deze boodschap bij iedereen onder de aandacht te brengen, is de gemeente Vlissingen gestart met de campagne Afval apart? Gewoon doen!. Naar aanleiding hiervan ontvangt elk huishouden een brief van wethouder Els Verhage en een informatiefolder.

Afval beter scheiden
In de campagne wordt uitgelegd waarom het zo belangrijk is om het afval beter te scheiden. Wethouder Verhage, verantwoordelijk voor het gemeentelijk grondstoffenbeleid: "Onze grondstoffen raken uitgeput en de druk op ons milieu neemt toe. Restafval moet naar de verbrandingsovens waar het verbrand wordt. Dit is slecht voor het milieu en het kost ons geld. Bovendien kunnen we veel afvalstoffen hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Per inwoner van onze gemeente gooien we dus gemiddeld 344 kilo restafval weg. Dat is veel, zeker omdat elke gemeente de opdracht heeft gekregen van de landelijke overheid om dit te verlagen tot 100 kilo. We hebben in onze gemeente dus nog wat te doen!"

Inwoners motiveren
De campagne moet de inwoners bewust maken van de noodzaak om restafval te verminderen en door hen te motiveren hun afval zoveel mogelijk te scheiden.
Als we kritisch kijken naar wat we nu bij het restafval gooien, blijkt dat bijna alles hergebruikt kan worden. Groente, fruit en tuinafval wordt compost, van plastic maken ze bijvoorbeeld autobumpers, matrassen worden nieuwe matrassen of tapijt en oud papier en karton wordt nieuw papier en karton.

Inzamelmiddelen aanpassen of uitbreiden
Om te zorgen dat inwoners hun afval zo goed mogelijk kunnen scheiden, veranderen we sommige inzamelmiddelen of we breiden deze uit. Dit alles doen we met één gezamenlijk doel: samen zorgen voor minder restafval. De veranderingen worden stapsgewijs uitgevoerd over verschillende gebieden in onze gemeente.

Meer over de campagne: Afval apart? Gewoon Doen!   

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Miranda Corré (donderdag, 20 mei 2021 20:14)

    Zorg dat er op meerdere plekken ondergrondse afvalcontainers zijn. Bijvoorbeeld in de stad of op de boulevard een aantal ondergrondse containers voor plastic en glas. Nu wordt het in de prullenbakken of op de grond gegooid omdat er geen alternatief is. Dit is 1 van de oplossingen. Je moet je mensen niet motiveren maar het hen makkelijk maken. Motiveren alleen gaat niet lukken om mensen een extra stapje te laten doen.