Invoering statiegeld op kleine plastic flesjes met ingang van 1 juli

Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken. Per flesje wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars.

Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen.

Horeca en kleine bedrijven vrijgesteld
Bij zo’n 12.000 verkopers kunnen de flesjes straks worden ingeleverd: in supermarkten (200 m2), via cateraars, op treinstations met bemande verkooppunten en bij grote tankstations langs de weg. Horeca en kleine bedrijven zijn uitgesloten van de verplichting kleine flesjes in te zamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen daarnaast vrijwillig kiezen voor een innamepunt. 

Hoe herken je een statiegeldfles?  
De etiketten van alle statiegeldflessen worden aangepast, er komt een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code op te staan.

Zo is het voor consumenten en innamepunten duidelijker welke fles wel en niet meedoet aan het systeem. Het statiegeld logo komt er als volgt uit te zien. (zie afbeelding)

Plastic soep tegengaan
Met dit besluit komt een einde aan 20 jaar discussie over statiegeld op plastic flesjes. Van Veldhoven hanteerde een tweesporen aanpak waarin het doel (minder zwerfafval) in plaats van het middel (statiegeld) voorop werd gesteld. Eerst zijn in 2018 afspraken gemaakt met het bedrijfsleven en de VNG om het aantal kleine plastic flesjes dat in het milieu belandt met 70-90% af te laten nemen.

Als dit niet werd behaald, zou statiegeld ingevoerd worden. Dat is nu het geval. Door statiegeld op kleine plastic flesjes in te voeren, wil van Veldhoven de plastic flesjes uit ons milieu weren. Jaarlijks gaan zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank, zo’n 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Nieske (donderdag, 20 mei 2021 06:31)

    Kleine én grote flessen allebei 1 liter??

  • #2

    Redactie (donderdag, 20 mei 2021 17:15)

    Ja dat kan niet! Artikel aangepast.