· 

Cybercriminaliteit stijgt in Zeeland

Met versoepelingen van de coronamaatregelen in zicht slaan cybercriminelen nog altijd hun slag in het digitale domein. De cybercrimecijfers zijn namelijk verder toegenomen in de eerste vier maanden van 2021, dan tijdens dezelfde periode in 2020.

Ten opzichte van 2019 is het aantal meldingen van online misdrijven, zoals phishing of whatsapp-fraude, zelfs verdubbeld. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de meest recente politiecijfers op het gebied van cybercrime. Van januari tot en met april van dit jaar werden er in totaal 45 cybercrimemeldingen gedaan door Zeeuwen. In iedere Zeeuwse gemeente vielen slachtoffers van internetcriminaliteit. 17,8% van alle Zeeuwse cybercrimeslachtoffers woont in Vlissingen (8 meldingen). Vanuit Veere (5 meldingen) en Goes (5 meldingen) kwamen daarna de meeste meldingen.

Verdubbeling cybercrime in Vlissingen en Borsele
Vergeleken met vorig jaar was er in Vlissingen en Borsele een verdubbeling van het aantal digitale misdrijven. In Noord-Beveland vielen in 2020 geen cybercrimeslachtoffers in de eerste vier maanden van het jaar, terwijl er in 2021 tot nu toe 2 meldingen werden gedaan.

Landelijke toename van 78,1%
In heel Nederland werden in de eerste vier maanden van dit jaar 5.043 meldingen gedaan van cybercrime. Dit zijn 78,1% meer incidenten dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is zelfs een verviervoudiging te zien.

Cybercriminaliteit verspreidt zich verder over Nederland
Cybercriminaliteit verspreidt zich steeds verder door Nederland. Waar twee jaar geleden van januari tot en met april nog in 109 gemeenten geen meldingen waren van internetcriminaliteit, is dit beeld in 2021 geheel anders. Dit jaar zijn er nog slechts negen gemeenten zonder meldingen van digitale misdrijven.

Reactie schrijven

Commentaren: 0