Koolmeesproject groot succes

Vogelwerkgroep Walcheren heeft samen met leerlingen van het Scheldemond College, in maart van dit jaar, vijftien nestkasten voor de koolmees geplaatst. Donderdag 3 juni sluiten ze het project af en wordt alle informatie verzameld. Tussentijds is al met camera’s in de nestkasten gekeken en in alle nestkasten zijn minimaal 5 jongen geboren.

Het plaatsen van de nestkasten is een programma-onderdeel van het keuzevak Vakhavo Techniek. De leerlingen vinden het heerlijk lekker buiten in de natuur bezig te zijn met het vak. Ze hebben wildcamera’s opgehangen en meerdere keren de nestkasten geobserveerd.

Ze verzamelen informatie over de koolmees zoals het geluid, broedduur, jongen fase, het uitvliegen en welk vogelgeluid bij de koolmees hoort. Alle informatie wordt verwerkt en ingevoerd met de zogenaamde nestkaart-app, een app voor vogelwerkgroepen. De gegevens worden aan het eind van het seizoen geüpload naar Sovon Vogelonderzoek, een vereniging die landelijke vogeltellingen uitvoert ten behoeve van beheer, beleid en wetenschap.

De samenwerking tussen Vogelwerkgroep Walcheren, Buitenplaats Zeeduin en het Scheldemond College is een langdurig project waar de school zich vijf jaar bij heeft aangesloten.

Vogelhuisje aan boom
Foto: Scheldemond College

Reactie schrijven

Commentaren: 0