Bunkerverhalen - Verhaal over de Britse Kapitein John O. Forfar

We waren op bezoek in Bunkercomplex Dishoek waar we een verhaal, verteld door John Daane, over kapitein John O. Forfar opnamen. John Daane: “In de bunker werd een ernstig gewonde Duitse soldaat binnengebracht. De voornaamste zorg van de jonge arts ging uit naar deze patiënt, waarvan hij vermoedde dat die een onmiddellijke amputatie van het been nodig had.

Bunkercomplex Dishoek

Zijn eigen medische kwalificaties achtte hij echter ontoereikend om die ook uit te voeren. Hij ging met een witte vlag door de vuurlinie om de Britse arts om raad te vragen. In gebrekkig Engels legde hij de Britse arts de situatie uit en vroeg hem of hij wellicht deze operatie wilde uitvoeren. Deze arts was kapitein John O. Forfar.”

Over John Daane
Als klein jochie kwam John Daane al veel in het duinengebied van Dishoek. Hij speelde in de bunkers en hield van schatzoeken. In de loop der jaren bouwde John een enorme verzameling met spullen uit WOII op. Sinds de jaren 80 exposeerde hij die collectie op diverse locaties op Walcheren. Ook ontdekte hij met een vriend een unieke bunker in Ritthem, die zij opknapten. Maar het bunkercomplex Dishoek heeft Johns hart écht gestolen.

Dat dit nooit meer mag gebeuren
John wil in het bunkercomplex vooral het menselijke drama van de oorlog aan bod laten komen. De vele gesprekken met veteranen Engelsen, Nederlanders én Duitsers en hun vaak onvoorstelbare verhalen, zijn zijn drijfveer om de herinneringen aan de oorlog levend te houden. Zoals hij het zelf formuleert: “Ik doe het voor hen, de veteranen. Zodat het tot iedereen doordringt dat dit nooit meer mag gebeuren. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”  

Website: Bunkerverhalen

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0