· 

Autobezit in Zeeland in 15 jaar toegenomen met 13,3%

Tussen 2005 en 2020 is in Zeeland het autobezit per huishouden toegenomen met 13,3%. Het aantal auto’s per huishouden stijgt hiermee sneller dan de landelijke toename van 9,1%. Op gemeentelijk niveau was de grootste stijging te zien in Tholen: hier hadden huishoudens zelfs gemiddeld 18,2% meer auto’s. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente CBS-data.

Grootste toename autobezit in Tholen
Ondanks dat overal in Overijssel het aantal auto’s per huishouden toenam, zijn er grote verschillen per gemeente. Zo was de afgelopen 15 jaar de grootste toename in het autobezit te zien in Tholen. Hier nam het aantal auto’s per huishouden toe van 1,05 naar 1,24 (+18,2%). Ook in de gemeenten Borsele (+16,2%) en Hulst (+16%) nam het aantal auto’s op de oprit sterk toe.

In Kapelle nam het aantal auto’s per huishouden relatief het minst toe. Hier heeft men gemiddeld 8,8% meer auto’s in bezit dan 15 jaar geleden.

Meeste auto’s in Borsele
In Zeeland hebben huishoudens gemiddeld 1,11 auto’s op de oprit staan. Dit zijn er 16,4% meer dan het landelijke gemiddelde van 0,96 auto’s per huishouden. In Borsele heeft men - gemiddeld gezien - de meeste auto’s. Per huishouden staan hier gemiddeld 1,33 auto’s op de stoep: 39,4% meer dan het landelijk gemiddelde. Ook in Hulst (+31,6%) en Kapelle (+30,6%) heeft men over het algemeen meer auto’s dan gemiddeld.

De hoge aantallen in deze gemeenten zijn deels te verklaren door de relatief grote afstand die de inwoners afleggen voor basisbehoeften. Zo moet men hier gemiddeld dubbel zo ver rijden naar een grote supermarkt dan in Vlissingen, waar het autobezit dan ook veel lager ligt (0,9 auto’s per huishouden).

Meer informatie over het autobezit per gemeente is via deze link te lezen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0