· 

Lucie van Dam van Isselt, een markante Veerse Joffer

Tentoonstelling in Museum Veere - Schilderijen van verfijnde schoonheid door een markante Veerse joffer. Hoe langer je naar haar werk kijkt, hoe meer diepte er ontstaat. En hoe meer werk je van haar ziet, hoe beter je begrijpt hoe ze de essentie van iets probeert te vatten. Kunstenaar Lucie van Dam van Isselt (1871–1949), maakte dagelijkse taferelen tot een ware belevenis. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat zij werd geboren. Dat wordt gevierd met een tentoonstelling in Museum Veere en het boek Lucie van Dam van Isselt | Een markante Veerse joffer dat verschijnt bij uitgeverij WBOOKS.

Foto: Een van Lucies allereerste werken, voordat ze zich in Veere vestigde. Lucie bracht haar jeugd in Kampen door en ontmoette hier haar eerste echtgenoot, Evert Ekker.

In de zomer van 1907 vestigde Lucie zich, na haar scheiding, als zelfstandig kunstenaar in Veere. Naast Engelse, Amerikaanse, Franse en Belgische intellectuelen, waren ook een aantal Nederlandse schilders neergestreken in de pittoreske kustplaats. Met haar nicht, de Domburgse schilderes Mies Elout-Drabbe (1875–1956), had zij Veere regelmatig bezocht.

Bloemstillevens
De schilderijen van Lucie van Dam van Isselt zijn soms intiem, soms uitbundig. Daarnaast had ze de gave om in haar werk de verre oorden die zij bezocht, dichtbij te halen. Ze schilderde, aquarelleerde, tekende en etste stadsgezichten, een enkel landschap en veel portretten.

De kunstenaar van formaat werd vooral bekend om haar ‘kleine’ werk van bloemstillevens. Een regelmatig terugkerend onderwerp zijn ‘meizoentjes’ die vrijwel jaarlijks in olieverf of aquarel werden geportretteerd. Ze maakte deel uit van de groep schilders rond Jan Toorop, onder wie Piet Mondriaan en Jan Sluijters en nam jaarlijks deel aan de spraakmakende zomerexposities in Domburg. Lucie van Dam van Isselt zal ruim 25 jaar in Veere wonen en werken.

In 1933 verhuist ze naar Den Haag waar ze in 1949, enkele dagen voor haar 78ste verjaardag, overlijdt.
Meizoentje olieverf op paneel ca. 1915

Onverwoestbaar moedig
"Maar boven alles was Lucie moedig en onverwoestbaar. Niet alleen scheidde ze tweemaal, ze moest ook haar kinderen bij haar eerste man achterlaten, een vrouw had in die tijd bijzonder weinig rechten. Maar ze raapte zichzelf bij elkaar en was in staat haar leven daarna weer vorm en inhoud te geven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, ze woonde inmiddels al zo’n acht jaar in Den Haag, behoorde ze tot de minderheid van de kunstenaars die buiten de door de Duitsers ingestelde Kulturkammer bleef, waardoor ze haar deelname aan tentoonstellingen moest staken." Karen Dekker, achterkleinkind van Lucie van dam van Isselt, blz. 9.

Tentoonstelling
De tentoonstelling in Museum Veere Lucie van Dam van Isselt, een markante Veerse Joffer ter gelegenheid van haar 150e geboortedag, is te zien van 12 juni tot en met 7 november 2021. Karen Dekker is gastconservator van deze tentoonstelling over het werk van haar overgrootmoeder. Het prachtige gelijknamige boek bij de tentoonstelling is vormgegeven door Helmy de Korver.

Lucie van Dam van Isselt een markante
Veerse Joffer (omslag boek)

Reactie schrijven

Commentaren: 0