· 

Mondkapjesplicht vanaf 26 juni versoepeld

Vanaf zaterdag 26 juni 2021 verdwijnen de mondkapjesplicht en het advies om thuis te werken op plekken waar anderhalve meter afstand houden mogelijk is. Dat melden Haagse bronnen aan diverse media. In het openbaar vervoer blijven de mondkapjes daarom nog wel.

Vrijdag beslist het kabinet over kapjes in de supermarkt, na een advies daarover van het OMT. "Het gaat gewoon hartstikke goed", zei minister De Jonge woensdagmiddag over de coronacijfers. Met dit besluit komt er een einde aan het grootste deel van de mondkapjesplicht.

Twijfel over effectiviteit van mondkapjes
Officieel stond het afschaffen van de mondkapjesplicht pas als een van de laatste versoepelingen op het programma. Dat zou betekenen dat Nederlanders de hele zomer een mondkapje moeten blijven dragen in bijvoorbeeld winkels of restaurants. Dat terwijl de coronacijfers gestaag dalen, en veel experts vorig jaar twijfelden aan de effectiviteit van mondkapjes. Zo was RIVM-baas Jaap van Dissel een uitgesproken tegenstander van de plicht, die er mede kwam onder druk van de publieke opinie. De mondkapjesplicht leidt tot steeds meer weerstand. Vorige week bleek uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS dat twee derde van de Nederlanders zich op het loslaten van de verplichting verheugt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0