Ark van Noach uit Engeland teruggekeerd naar NL

De 70 meter lange Ark, die dienst doet als een drijvend museum VerhalenArk, lag sinds 2019 in de haven van de Engelse stad Ipswich. Afgelopen donderdag 1 juli verliet de Ark de haven van Ipswich en zette koers naar Vlissingen. Daar ligt deze nu momenteel afgemeerd aan de 1e binnenhaven. En is het verhalenschip vanaf (streefdatum)  zaterdag 24 juli te bezichtigen staat te lezen op de website van museum VerhalenArk . Het is de tweede keer dat de Ark van Noach Vlissingen bezoekt, dit was ook in 2010 al het geval.

Foto: Ark van Noach in 1e binnenhaven  © RTV Vlissingen

Ark aan de ketting gelegd
De Ark (een replica) en bezit van de Nederlandse ondernemer Aad Peters, werd in 2019 in de haven van Ipswich aan de ketting gelegd omdat de Britse autoriteiten vonden dat de Ark onzeewaardig was. Aad Peters: "Elk drijvend object, en dat is de Ark, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij 10 meter hoge golven vaar je niet en bij 1 meter wel". Een onafhankelijke inspectie, uitgevoerd door Lloyds Registers, heeft aangetoond dat de duwbak uit 1960 waarop de ark is gebouwd in uitstekende conditie is en over zee onder de juiste weercondities vervoerd kan worden. Na deze check door Lloyd’s kon de Ark donderdag 1 juli gewoon vertrekken uit de Engelse havenstad Ipswich.

Bouw van de Ark
De Ark heeft de laatste tien jaar meer dan vijftig havens aangedaan van Rotterdam, Hamburg, Rostock, Kopenhagen, Oslo en tot het Noorse Bergen toe, altijd onder de juiste weersomstandigheden. De Ark is 70 meter lang en heeft 4 verdiepingen met een interactieve expositie met scènes uit het Oude en Nieuwe testament. De Ark werd op een binnenvaartschip gebouwd die vroeger ijzererts transporteerde. De Ark zelf heeft geen motor en wordt daarom gesleept. Alleen al om de Ark te bouwen zijn 1200 FSC bomen nodig geweest en 20 weken om de bomen in balken en planken te zagen. Het binnenste gedeelte van de Ark werd van dennenbomen gemaakt, de buitenkant van rood cederhout uit Canada.

Bijbelse verhalen tot leven te brengen
In oktober 2010 heeft Aad Peters, de nieuwe eigenaar, de Ark gekocht (voor zo’n 3 miljoen euro) omdat hij de mogelijkheid zag om het eerste drijvende Bijbelse themapark in Europa te ontwikkelen. Het was voor hem belangrijk dat er zo’n park is om de Bijbelse verhalen tot leven te brengen want als men andere culturen wil leren kennen moet men eerst de eigen cultuur kennen. Sinds meer dan 30 jaren werkt Aad Peters als theater- en tv producent in meer dan 50 landen. Het binnenruim heeft hij met meer dan 50 werklieden en kunstenaars uit de hele wereld in een half jaar omgebouwd. Elke Bijbelse creatie op de Ark werd ontworpen door Michaela Bartonova in opdracht van en geïnspireerd door ideeën van Aad Peters en gebouwd door meer dan 12 beeldhouwers. Aan boord zijn sculpturen die allerlei passages uit het Oude Testament uitbeelden waaronder het verhaal van Adam en Eva, het verhaal van de broers Abel en Kaïn en de geboorte van Jezus.

Website Verhalenark

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Desiree Zuidhof (zaterdag, 10 juli 2021 19:54)

    Helaas heeft de gemeente Vlissingen geen vergunning afgegeven om de Ark om aan de kade van de Eerste Binnenhaven te liggen, daarom kan de Ark niet open voor het publiek!!! Grote schande van de gemeente!

  • #2

    Janos (zondag, 25 juli 2021 20:29)

    De Verhalenark is sinds gisteren 24 juli open voor publiek, en is nog open tot eind augustus!