Fietsroute De Slag om de Schelde officieel geopend

Zaterdagmorgen, 10 juli 2021 is de fietsroute De Slag om de Schelde officieel geopend. De Vlissingse schietvereniging De Fles zorgde voor het kanon, waarmee de leden van de Erfgoed Groep Strijd om de Schelde, met kanonslagen, de fietsroute inluidde. Vervolgens stapten de leden, gevolgd door de Vlissingse Scoutinggroepen de Scheldezwervers en de Golfbrekers én belangstellenden, op de fiets richting Uncle Beach.

Foto: Lilian Janse geeft startschot  © Theo Rietveld

Cultureel erfgoed is overal in het Zeeuwse land te vinden
Daar was gezorgd voor een hapje en een drankje door vrijwilligers van het Polderhuis te Westkapelle. Ook de observatiebunker en de molen waren opengesteld voor deze feestelijke opening. Na zo’n vijf jaar brainstormen, research en overleg zijn de fietsroutes over de Slag om Walcheren tot stand gekomen. Initiatiefnemers zijn Lilian Janse en Tamara Vork. Het cultureel erfgoed is overal in het Zeeuwse land te vinden. Kijk alleen al op Walcheren.  Bunkers, drakentanden, tankgrachten. Al snel werden contacten gelegd en er werden afspraken gemaakt. De Erfgoed Groep was geboren.

De verhalen moeten worden verteld!
De leden van de Erfgoed Groep hebben allemaal een expertise op het gebied van WOII en specifiek de Slag om de Schelde. De interesse in de vergeten slag is enorm. Vooral nu de film De Slag om de Schelde is uitgebracht en momenteel in de bioscopen draait. De fietsroute maakt gebruik van de bestaande fietsknooppunten. De route is te downloaden via www.deslagomwalcheren.nl  De verhalen worden verteld door John Foster (de bevrijder) Klaus Maier (de bezetter) en door de 10-jarige Maatje Gabrielse (een inwoonster van Westkapelle).  

Route uitgebreid richting de andere dorpen op Walcheren
De routes starten in Vlissingen of Westkapelle. Je fietst 24 km en de route duurt 180 minuten. Maar…vergis je niet, de filmpjes en de verhalen, die je via de app kan downloaden, en alle bezienswaardigheden in het Walcherse landschap, zorgen er vast voor dat je meer tijd voor de fietsroute(s) moet inplannen. De samenwerking tussen de leden van de Erfgoed Groep én het cultureel erfgoed in het Zeeuwse landschap smaakt naar meer. Daarom zal de route worden uitgebreid richting de andere dorpen op Walcheren en later ook naar de overige Zeeuwse eilanden, die allemaal hun eigen verhaal vertellen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0