Proef coffeeshops Vlissingen start per 1 augustus

Op 1 augustus start een proef waarbij iedereen van 18 jaar of ouder in een coffeeshop in Vlissingen softdrugs mag kopen. Er zijn 2 coffeeshops in de gemeente Vlissingen, in de Aagje Dekenstraat en in de Nieuwstraat.
Ingezetenen criterium, op coffeeshops in Nederland is het ‘Ingezetenen criterium’ (I-criterium) van toepassing. Dit betekent dat iemand alleen softdrugs mag kopen in coffeeshops, als hij/zij als inwoner staat ingeschreven in een gemeente in Nederland. Mensen die niet geregistreerd staan als inwoner, proberen nu op andere plaatsen softdrugs te kopen. Bijvoorbeeld op straat, waar softdrugs worden gevraagd of aangeboden. Dit kan leiden tot overlast en onveilige verkeerssituaties in de buurt van de coffeeshops.

Proef duurt 1 jaar
De Vlissingse gemeenteraad heeft op 2 juli 2020 een motie aangenomen om een proef te doen waarbij het I-criterium tijdelijk wordt losgelaten. Voor de duur van 1 jaar mogen dan alle 18+-ers in de coffeeshops in Vlissingen softdrugs kopen. De gemeenteraad hoopt dat de overlast van de straathandel daardoor afneemt. Maar zeker is dit niet. Na 1 jaar wordt de proef geëvalueerd en neemt de gemeente een besluit over het wel of niet behouden van deze nieuwe regels. De proef start op 1 augustus 2021 en duurt tot en met 31 juli 2022. Omwonenden van de coffeeshops ontvingen hierover een brief van de gemeente.

Maatregelen
Om de proef goed uit te kunnen voeren, zijn er goede afspraken gemaakt tussen de gemeente, de coffeeshops en de politie. Dit om overlast tegen te gaan. Bij de coffeeshops zal op drukke dagen en tijdstippen beveiliging aanwezig zijn. De parkeersituatie op beide locaties wordt goed in de gaten gehouden. We zijn van plan om in de buurt van de coffeeshops een aantal extra kort parkeerplekken te maken. Ook treffen we maatregelen tegen dubbel parkeren en te hard rijden.

Melden overlast
We hopen dat de overlast tijdens de proef gaat afnemen. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat u toch overlast ervaart in de nieuwe situatie. In dat geval kunt u de overlast (net als nu het geval is) melden bij de politie via telefoonnummer (0900) 88 44. Bij spoedeisende situaties belt u de politie via het alarmnummer 112.

Melding bij de gemeente
U kunt overlast ook melden bij de gemeente. Houd er dan rekening mee dat een melding alleen tijdens kantooruren wordt gelezen. U kunt gebruik maken van: MijnGemeente APP u kunt deze app op uw telefoon of tablet downloaden voor Android en Iphone. De website www.vlissingen.nl/meldingen. Telefoonnummer 14 0118. Het is belangrijk dat u duidelijk aangeeft waar en wanneer de overlast plaatsvond.

Bron: vlissingen.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0