· 

Landelijke première nieuwe voorstelling NDT 2 in Grote Kerk Veere

18 september aanstaande gaat de voorstelling The Most Fascinating Problem In The World, samen met de al eerder gedanste voorstelling The Big Crying, van NDT 2 landelijk in première in de Grote Kerk Veere. Beide voorstellingen vinden in een bijzondere setting plaats: het podium is gesitueerd in het midden van de kerk, tussen de pilaren, en de bezoekers zitten om het podium heen. Deze voorstelling heeft alle ingrediënten in zich om een unieke avond te beleven. Grote Kerk Veere volgt alle actuele Corona maatregelen op de voet. Voor deze voorstelling is geen sneltest nodig van tevoren.

Foto: Grote kerk Veere

The Most Fascinating Problem In the World, Tom Weinberger, 25-30 minuten
The Most Fascinating Problem In The World is een choreografie van Tom Weinberger. Hij maakte samen met de NDT 2 dansers tijdens de Covid lockdowns een nieuw werk, gebaseerd op de lezing Myth of Myself van filosoof Alan Watts. In deze lezing bevraagt Alan Wats het ik: “Wie ben ik? Wat bedoelen we, wat voelen we als we de woorden ‘ik’ of ‘mezelf’ uitspreken?” De dansers zetten de ideeën en gedachten van Alan Watts om in beweging, waardoor het werk multi-dimensionaal wordt. Deze choreografie is speciaal gemaakt voor locaties buiten de traditionele theateropstelling en gaat in première in de Grote Kerk Veere.

The Big Crying, Marco Goecke, 30 minuten
The Big Crying van NDT 2 is doortrokken van afscheid en rouw. Marco Goecke manoeuvreert meesterlijk met het grote ensemble in een van afscheid en rouw doortrokken choreografie. ‘The Big Crying’ toont de kwetsbaarheid van het leven en de liefde. Op een plek als deze biedt dit stuk op deze locatie een indrukwekkende ervaring door de combinatie van dans, interpretatie en de architectuur van de kerk.

Over NDT 2: VAN SPRINGPLANK TOT ONAFHANKELIJK GEZELSCHAP VOOR JONGE DANSERS
In 1978 werd NDT 2 opgericht, aanvankelijk als springplank voor het eerste gezelschap. Door de decennia heen ontwikkelde NDT 2 zich echter tot een volledig onafhankelijk gezelschap. Gerenommeerde choreografen van over de hele wereld creëren speciaal voor NDT 2 en dragen zo bij aan een uitgebreid, eigen repertoire. De focus op ontwikkeling van de artistieke persoonlijkheid van de jonge dansers is onveranderd gebleven.

Gedurende drie jaar leidt NDT 2 negentien recentelijk afgestudeerde, klassiek opgeleide dansers op. De jonge dansers komen dit seizoen in aanraking met een gevarieerd repertoire door zowel gevestigde choreografen, alsook jonger talent. Een van de doelstellingen van NDT 2 is de jonge talenten kennis te laten maken met een lexicon aan danstalen. De samenwerking met diverse makers geeft de dansers gelegenheid om zich te verdiepen in verschillende danstalen, technieken en werkmethode en zich deze in korte tijd eigen te maken.

Biografie Tom Weinberger
Tom Weinberger (Israël) is afgestudeerd aan de Amal School of Arts and Sciences. Na zijn afstuderen danste hij bij de Batsheva Dance Company, onder artistiek directeur Ohad Naharin. In 2012 werd hij een van de oprichters van L-E-V onder Sharon Eyal en Gai Behar. Verder danste Tom bij het Gothenburg Ballet, was gastartiest bij Michael Keegan Dolan's-Fabulous Beast Dance Theatre en bij de Forsythe Company. Tijdens zijn tijd bij Batsheva begon Tom met choreograferen.

In 2014 won zijn eerste solowerk het International Solo Tanz Theatre Festival (Stuttgart) dat toerde naar Brazilië en Duitsland. Sindsdien heeft Tom werken gechoreografeerd bij Johannes Wieland Dance Company, Ate9 Dance Company, Springboard Dans Montreal, Haramt Massah Festival, Arts Umbrella, SUNY Purchase College, YC2 en meer. Tom is een gecertificeerde Gaga-docent en heeft de afgelopen 14 jaar workshops gegeven en zijn eigen werk gemaakt in gezelschappen, scholen en programma's zoals NDT Summer Intensive, San Francisco Conservatory of Dance, Taipei University of the arts, Springboard Dans Montreal, Arts Paraplu en nog veel meer.

In 2016 werd Tom gekozen als artist in residence door het residency-programma van de Charles en Lynn Schusterman Foundation in samenwerking met het Israel Institute.

Reactie schrijven

Commentaren: 0