Op klompen door de dessa: een immersieve theaterervaring!

Op klompen door de dessa: een immersieve theaterervaring over een oud Indiëganger - Studio Immersief brengt 9 tot en met 19 september een onthutsend oorlogsverhaal naar de Machinefabriek in Vlissingen. Niet het theater zoals mensen dat reeds kennen, maar de bezoeker neemt tijdens deze voorstelling actief deel aan een immersieve en unieke ervaring.

Foto: Koen Verheijden regisseur  © RTV Vlissingen

Op klompen door de dessa’ is een onderdompeling in het leven van een oud-Indiëganger en vertelt het verhaal over Nederlandse dienstplichtige soldaten die vlak na de Tweede Wereldoorlog in Indonesië werden ingezet om het gezag over de voormalige kolonie Nederlands-Indië te herstellen. Dit optreden mondt uit in een guerrilla-oorlog.

Immersieve theaterervaring

Donderdagavond waren we uitgenodigd om een  scène te filmen, en maakten we een rondgang door de nagebouwde Friese boerderij in de Machinefabriek. Na afloop hadden we namens RTV Vlissingen een kort gesprek met regisseur Koen Verheijden. Op klompen door de dessa, geïnspireerd op het gelijknamige boek van Hylke Speerstra is een immersieve theaterervaring waarin je actief deelneemt en je eigen verhaallijnen kiest tijdens de voorstelling. Immersief theater is theater in een 360-graden beleving. Je zit dus niet op een stoel, maar loopt 75 minuten lang door de ervaring heen.

Over de voorstelling
De voorstelling vindt plaats in een immersief theater. Geen theaterstoel waar men in zit, maar de bezoeker loopt rond in een speciaal nagebouwde boerderij. Men ervaart in een driedimensionaal 360 graden decor het verhaal over het onthutsende leven in de tropen. De niet van echt te onderscheiden replica’s van foto’s, dagboeken en brieven - zorgvuldig samengesteld door collectieonderzoekers - zijn aan te raken en vertellen het schokkende verhaal over het leven van de veteraan. ‘Mede door de real-life-gaming elementen is dit een ervaring die je niet wil missen,’ laat producent Danny van Zuijlen weten. ‘Beleef theater zoals je dit nog nooit hebt beleefd.’

Dekolonisatieoorlog
Jonge soldaten, maar liefst 200.000 in getal, stortten zich nauwelijks voorbereid op hun zware taak in een dekolonisatieoorlog die wel 4 jaar duurde. Was het uit kameraadschap en vaderlandsliefde dat ze vertrokken naar ‘De Oost’? Of was er geen sprake van een keuze en kwamen ze simpelweg op voor ‘hun nummer’? Bij hun thuiskomst in Nederland werden ze vaak geconfronteerd met onbegrip van hun naasten. Ervaar hoe ze desondanks hun leven weer oppakten en invulling gaven.

Lees ook: ‘Op klompen door de dessa’ te zien in de Machinefabriek

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0