Ontdekte bunker is (bomvrije) personeelsbunker type 501

Vorige week kwam een bunker te voorschijn aan de boulevard bij hotel Britannia in Vlissingen. De bunker geldt helaas juridisch als toevalsvondst wat betekent dat de cultuurhistorische bescherming gering is. Dat was anders geweest als hij geclassificeerd was op een monumentenlijst. De personeelsbunker van het type 501 met nummer Vlissingen 06-56 was onderdeel van het Stützpunkt Hohenstaufen dat een gebied besloeg vanaf de “Spuikom” tot en met de dijk voor het voormalige Fort de Nolle (het huidige Nollebos). Er werden zeker dertien bunkers gebouwd waarvan de Fl 241 en de Notbefehlsstelle van de Seekommandant Südholland het middelpunt vormden.

De opgegraven bunker aan de Kenau Hasselaarstraat  © RTV Vlissingen

Bodemonderzoek
Afgelopen maart 2021 voerde Bodac B.V. een bodemonderzoek uit aan de Boulevard in Vlissingen ten behoeve van de bouw van een hotel op deze locatie. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het opsporen van conventionele explosieven en het veiligstellen hiervan. Het team van Bodac B.V. was ter plaatse om het bodemonderzoek te begeleiden omdat het gebied verdacht was op het aantreffen van ontplofbare oorlogsresten.Tijdens dit bodemonderzoek werd een vermoedelijke bunker aangetroffen.   

Onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten
Op 31 augustus 2021 is begonnen met het vrij graven van de bunker en deze net zoals de omliggende grond te onderzoeken op de aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten. De bunker bleek een standaard bomvrije bunker, van het type 501, voor manschappen te zijn. Deze week zal het onderzoek worden afgerond en zal begonnen worden met de sloop van de bunker. Deze ligt op de plek van het oude hotel Brittannia, en moet plaats te maken voor een parkeergarage voor het nieuw te bouwen hotel.

Stichting Bunkerbehoud
De stichting werd in de zomer ingelicht en heeft de gemeente op basis van archiefmateriaal geholpen met historische informatie over het mogelijke type. Tegelijkertijd heeft de stichting gepleit voor behoud, gezien de historische importantie van de locatie. Vanuit Hotel Brittannia en de commandobunker ernaast werd in 1944 de Slag om de Schelde vanuit de Duitse kant geleid. Voor de gemeente volstaat een kortstondig onderzoek dat de Walcherse archeologische dienst heeft uitgevoerd. Op dit moment is de sloop enkele dagen vertraagd omdat er een schouw moet plaatsvinden en de omliggende huizen. De bunker heeft jaren dicht gelegen en was ondanks de roest nog in redelijk intacte staat.

Compensatie
“Samen met de projectontwikkelaar hebben we gekeken naar een manier om de bunker op enig andere manier te behouden, maar het lastige is dat er een drielaagse parkeergarage onder het hotel gerealiseerd moet worden. Gezien de historische importantie van Hotel Brittannia hebben wij de projectontwikkelaar en de gemeente voorgesteld om het verlies van de bunker te kunnen compenseren door bijvoorbeeld een andere bunker toegankelijk te maken. De gemeente Vlissingen is namelijk groot voorstander van het beter toegankelijk maken van het erfgoed van de slag om de Schelde, en de film draait op een steenworp afstand in het Vlissingse filmcomplex. Wij hopen dat er iets positiefs uitkomt”. Laat de Stichting Bunkerbehoud weten via de website.

Foto’s van de binnenzijde van de bunker kunt u via deze link bekijken.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0