Stoomhijskraan Schelde 38 in afwachting voor plaatsing in Scheldekwartier

De gerestaureerde oude Stoomhijskraan 38 staat sinds korte tijd buiten geplaatst op een kort stukje rails bij de voormalige Sloestaal-hal In Vlissingen. Op 17 september 2021 is een bruikleenovereenkomst met de gemeente Vlissingen getekend door: Ronald den Broeder en Arjan van Gelder namens de Stichting Stoomhijskraan Schelde 38 en Hans van Houdt (projectleider Scheldekwartier) namens de gemeente Vlissingen.     

Foto: Stoomhijskraan Schelde 38  © MultranetMedia

Proefdraaien met de oude kraan
Ongeveer een half jaar geleden 27 maart was een belangrijke en spannende dag voor Stichting Stoomhijskraan Schelde 38. Na meer dan 5 jaar bloed, zweet, en tranen was deze dag de ultieme ontknoping voor de vrijwilligers en bedrijven die zich de afgelopen jaren hebben ingezet om de restauratie van de oude Stoomhijskraan tot een goed einde te brengen. Wat een geweldige prestatie en wat een beloning. Er werd proefgedraaid met de oude kraan, de stoomketel werd opgestookt tot 6 bar en de stoomfluit werd uitgebreid getest. Daarna werd de giek doormiddel van een lier en de bijbehorende staalkabels opgericht.

Plaatsing naast het Museum Scheldewerf
De bedoeling is dat de gerestaureerde Stoomhijskraan Schelde 38 uiteindelijk geplaatst zal worden naast het Museum Scheldewerf aan De Willem Ruysstraat in Vlissingen. Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend.

Lees ook: Stoomhijskraan Schelde 38 stoomt weer!

Reactie schrijven

Commentaren: 0