· 

Ruim kwart minder Zeeuwse rokers dan 8 jaar geleden

Het aantal rokers in Zeeland is tussen 2012 en 2020 afgenomen met 25,1%. De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in de gemeente Borsele. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs afgenomen met ruim 35%. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.

Binnen de provincie Zeeland was tussen 2012 en 2020 de sterkste daling van het aantal rokers in Borsele (-37,7%). Ook in Noord-Beveland (-36,8%), Kapelle (-36,2%) en Hulst (-36,1%) is het aandeel rokende inwoners flink afgenomen.

Vlissingen: de meeste rokers van Zeeland
Ondanks de sterke daling steekt nog steeds 16,1% van de Zeeuwen af en toe een sigaret op. Dit percentage is iets lager dan het landelijke gemiddelde van 16,7%. Het percentage rokende inwoners verschilt sterk per gemeente. Zo wonen in verhouding de meeste rokers in de gemeente Vlissingen. 19,3% van de Vlissingers rookt namelijk wel eens een sigaret. Ook in Tholen (18,2%), Sluis (17,9%) en Reimerswaal (17,6%) is dit percentage relatief hoog.

Stoppen met roken: dit doet je zorgverzekering
Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.” Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: “Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt”.

Reactie schrijven

Commentaren: 0