Weekend van de Wetenschap, hoe maak je zelf waterstof?

We gingen namens RTV Vlissingen op de eerste dag 2 oktober van het Weekend van de Wetenschap langs in de oude bieb aan de Spuistraat in Vlissingen, en in het voormalig laboratorium van apotheker van de Sande (Hofje van de Sande).

Welke belangrijke wetenschappers bracht Vlissingen voort en waar woonden zij? Destilleren, zuurgraad bepalen, geleiding van elektrische stroom en andere “trucs”. Vlissingse wetenschappers en waar ze woonden: Doctor Stumphius, Dr. A.W. de Bruijne en dokter Galandat. Asbest, biologische membranen, behandeling van slaven aan boord van Vlissingse slavenschepen.

Deze vragen en meer werden beantwoord via de locatie aan de oude bieb aan de Spuistraat waar Techniek Fabriek en Lego Xperience Blokje Bij Blokje gevestigd is. We gingen in gesprek met de Tilburgs/Vlissingse beeldend kunstenaar Zeus Hoenderop over Coosje Buskens.  

En hoe maak je zelf waterstof?
Daar na gingen we naar het laboratorium van Van de Sande het hofje achter het pand van de Hobeinstraat. Daar was voorheen de apotheek van Van de Sande gevestigd aan de Badhuisstraat in Vlissingen. Marc van Eekelen gaf een rondleiding. En daar kregen we ook antwoord op de vraag: Hoe maak je zelf waterstof. Daar werden proefjes gedaan rondom electrolyse en waterstof door oud-apotheker en wetenschapper Michiel Snoek. Die heeft het laboratorium van de bekende apotheker door de jaren heen opnieuw ingericht.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0