· 

Meeste Zeeuwse verkeersongevallen gebeuren in Terneuzen

Minder ongevallen in Zeeland dan in Rotterdam
In 2020 werden er in Zeeland 2.200 verkeersongelukken geregistreerd. Binnen de provincie zijn de meeste brokkenpiloten te vinden in Terneuzen. Hier vonden vorig jaar 316 verkeersongevallen plaats, wat neerkomt op 14% van het totale aantal incidenten in de provincie. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat.

Top 5 gemeenten meeste verkeersongelukken
In Zeeland vonden vorig jaar de meeste verkeersongelukken plaats in Terneuzen. Met 249 geregistreerde staat ook Vlissingen in de toplijst. Dit is de volledige Zeeuwse top 5 van gemeenten met de meeste geregistreerde ongelukken in het verkeer:

1  Terneuzen (316 verkeersongelukken)
2  Vlissingen (249 verkeersongelukken)
3  Goes (248 verkeersongelukken)
4  Schouwen-Duiveland (241 verkeersongelukken)
5  Reimerswaal (197 verkeersongelukken)

In Noord-Beveland gingen verkeersdeelnemers in 2020 het minst vaak de mist in. Toch gebeurde hier vorig jaar 56 ongelukken in het verkeer.

Meeste ongevallen per inwoner in Reimerswaal
Wanneer het aantal verkeersongelukken wordt afgewogen tegen het inwonersaantal, is de kans op een ongeval in Zeeland het grootst in de gemeente Reimerswaal. Per 1.000 inwoners werden hier vorig jaar 8,6 ongelukken gemeld. Dit veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 5,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners.
In Middelburg (3,9), Hulst (4,3) en Tholen (4,5) ligt het aantal ongelukken per 1.000 inwoners juist het laagst.

Relatief meeste ongelukken op rechte wegen
De helft van alle Nederlandse geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.

Zonde voor de schadevrije jaren
De financiële gevolgen van verkeersongevallen vallen ook niet altijd mee. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, waarschuwt: “Verkeersongevallen hebben bijna altijd invloed op het aantal schadevrije jaren van een autobestuurder, tenzij de schade in zijn geheel verhaald kan worden op iemand anders. Bij een schade verlies je altijd 5 schadevrije jaren. Als je bijvoorbeeld 3 schadevrije jaren hebt, dan val je na een schade terug naar -2 schadevrije jaren. Het is overigens niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben.”

Er zijn wel manieren om de financiële gevolgen van een ongeval te minimaliseren. Dijcks: “Het aantal schadevrije jaren heeft grote invloed op de premie van je autoverzekering. Daarom raden wij aan om bij een wijziging in schadevrije jaren: ga opnieuw autoverzekeringen vergelijken. Dit kan je namelijk veel geld besparen en meestal kan je de verzekering direct oversluiten.”

Reactie schrijven

Commentaren: 0