Reizende tentoonstelling geschiedenis 70 jaar Molukkers in Nederland

Afgelopen zaterdag 2 oktober is in Vlissingen de reizende tentoonstelling: In 2 werelden Molukkers in Nederland officieel geopend door de Walcherse burgemeesters, Bergmann, Van den Tillaar en Van der Zwaag, samen met de heer Latuheru namens de Stichting Samenwerking Vlissingen - Ambon. Walcheren heeft  de eer om na Moordrecht de tentoonstelling als tweede aan het publiek te tonen. Deze is in Vlissingen op het Stadhuisplein vier weken lang te bezichtigen. De tentoonstelling reist drie jaar lang door heel Nederland.

Waar gaat de tentoonstelling over?
De interactieve tentoonstelling vertelt het verhaal van Molukkers in Nederland vanuit verschillende perspectieven. En eert de generatie die in 1951, zeventig jaar geleden, aankwam in Nederland. Het verhaal dient als inspiratie voor nieuwe generaties. En niet alleen Molukse generaties, maar ook voor andere bevolkingsgroepen die worstelen met hun plek in de Nederlandse samenleving. De tentoonstelling is een bijzondere belevenis, want de geschiedenis en het verhaal van de Molukkers wordt in zes zeecontainers verteld.

Speciale activiteiten
Om de tentoonstelling ook een lokaal karakter te geven heeft de Stichting Samenwerking Vlissingen – Ambon in samenwerking met de Stichting Mae Uku en SV Jong Ambon activiteiten georganiseerd. Het zijn onder andere een tentoonstelling van een aantal families, talkshows en muziek. Deze activiteiten zijn op 8 en 9 oktober in het gebouw van Mae Uku in Oost-Souburg.

Achtergrond
Het is dit jaar 70 jaar geleden dat een grote groep Molukkers via schepen over zee in Nederland aankwam. Ter gelegenheid van 70 jaar Molukse geschiedenis in Nederland is de ’Reizende Tentoonstelling: In 2 Werelden | Molukkers in Nederland vervaardigd. In samenspraak met de Stichting Samenwerking Vlissingen - Ambon heeft het college van Vlissingen besloten om deze tentoonstelling naar Vlissingen te halen. De gemeente Middelburg en Veere hebben zich bij dit initiatief aangesloten. Er is dus sprake van een tentoonstelling voor heel Walcheren. En zoals het er nu naar uit ziet, is het de enige locatie in Zeeland waar de tentoonstelling te zien is.

Openingstijden
Vanaf zaterdag 2 oktober tot en met zaterdag 30 oktober is de tentoonstelling gratis open voor publiek op de volgende openingstijden:

Maandag tot en met vrijdag van +/- 10.00 – 17.00 uur
Zaterdagen van +/- 10.00 – 12.00 uur

Meer informatie
Kijk op www.reizendetentoonstelling.nl voor meer achtergrondinformatie.

Reactie schrijven

Commentaren: 0