Blik op Vlissingen - Museumschip ex-Hr. Ms. Mercuur

Afgelopen woensdagmiddag gingen we voor de rubriek Blik op Vlissingen langs bij het Museumschip ex-Hr. Ms. Mercuur wat sinds september 2017 aan de Houtkade ligt. RTV Vlissingen heeft de afgelopen jaren via een aantal korte documentaires de restauratie van dit schip vastgelegd. Sinds 28 oktober 2019 waren we door de coronamaatregelen (Covid-19) niet meer langs geweest, en lag ook de verdere restauratie groten deels stil van de Mercuur.

Foto: Museumschip ex-Hr. Ms.Mercuur © MultranetMedia

Strak in de lak
Bij deze hebben we dan ook 13 oktober 2021 weer eens een rondje gemaakt op en rond het schip, en vooral aan de binnenzijde. En we waren onder de indruk van wat de vrijwilligers in dienst van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV)  hebben gerealiseerd! Het schip staat weer strak in de lak, en is ook de mast weer geheel van een nieuwe verflaag voorzien. En een beveiligingsbedrijf heeft het schip voorzien van een alarminstallatie. Ook de radar op het schip is weer operationeel gemaakt.   

Omgebouwd tot torpedowerkschip
De Mercuur is een voormalig Nederlands marineschip. Als oceaanmijnenveger Hr.Ms. Onverschrokken kwam het in 1954 uit de VS naar Nederland. In 1972 werd het omgebouwd tot torpedowerkschip en hernoemd in Hr.Ms. Mercuur. Het was tot 1987 in dienst. Het schip ligt nu momenteel nog aan de Houtkade, maar zal in de toekomst een eindbestemming/ligplaats krijgen in het monumentale Dokje van Perry. Voor bezichtiging van het schip kijk voor meer informatie via deze link.   

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0