· 

Karin van Dam nieuwe Kerkmeester van de Grote Kerk Veere

Grote Kerk Veere en CBK Zeeland luiden met trots de tweede editie in van de Kerkmeester: een kunstenaar van (inter)nationale faam die de vrijheid krijgt om de Grote Kerk Veere naar zijn of haar hand te zetten. De nieuwe Kerkmeester is niemand minder dan Karin van Dam. Haar invulling van het Kerkmeesterschap is te zien vanaf 6 november 2021 t/m 15 mei 2022 in de Grote Kerk Veere.

In de site specific installatie ZWERK, WOL EN WATER die Karin van Dam voor de Grote Kerk Veere maakt, combineert ze de geschiedenis van de kerk en Veere met nieuwe, innovatieve technieken. Breisels waarin wol en visdraad met elkaar verstrengeld raken. Buizen voor afwatering en vormen te herkennen als boeien. Het werk is een labyrint waar je omheen en onderdoor kunt dwalen. Steeds zie je iets anders, of ontdek je iets meer.

Karin van Dam aan het werk in de Grote Kerk Veere

Foto: Jan Luijk

Een aantal van de elementen die deel uit zullen maken van
ZWERK, WOL EN WATER Foto: Jan Luijk


Artist-in-residency
Karin van Dam zal van 14 t/m 31 oktober 2021 als artist-in-residence haar installatie opbouwen in de Grote Kerk Veere. Tijdens deze twee weken kunnen bezoekers in gesprek gaan met Karin over de achtergrond van het werk en het deel uit de geschiedenis van Veere waarop het ontwerp gebaseerd is.

Kaartverkoop
Voor een bezoek aan expositie ZWERK, WOL EN WATER hoeft geen apart ticket aangeschaft te worden, een ticket voor de Experience van de Grote Kerk Veere geeft automatisch toegang tot de artist-in-residency en/of de expositie.

Over ZWERK, WOL EN WATER
Het bevatten van een ruimte zo groot als het middenschip van de Grote Kerk Veere doet iets met je verbeelding. Wat is hier geweest, en wat is hier gebeurd? Voor Karin van Dam werkt dat net zo. Met haar installatie probeert ze de ruimte opnieuw betekenis te geven. Door de verhalen van buiten naar binnen te halen. In abstracte vorm, zodat de betekenis van haar installatie voor iedereen anders kan zijn. Karin: “Het tot mijn beschikking hebben van zo’n monumentaal kerkgebouw als dat in Veere prikkelt enorm. De architectuur van dit gebouw, de overweldigende verticaliteit - voor mij begon het ontwerpproces daar. Een kerk richt zich tot de hemel, en dat wil ik met mijn installatie benadrukken. Zodat je als bezoeker diezelfde oneindigheid ervaart die mij overviel, de eerste keer dat ik de Grote Kerk Veere bezocht.”

Over Karin van Dam
Al haar hele leven reist Karin van Dam. Met name het onderweg zijn spreekt haar aan: ze probeert alles wat ze tegenkomt op haar reizen te ‘vangen’ en visueel op te slaan. De indrukken die ze opdoet inspireren haar voor haar sculpturen en installaties. Met bij elkaar gesprokkelde materialen, die toevallig op haar pad komen, rijgt ze haar ruimtevullende installaties als een kralenketting aan elkaar. Het resultaat? Bevreemdende, nieuwe werelden. Ongrijpbaar - je herkent er iets in, maar toch ook weer niet. De werken van Karin van Dam nodigen je uit om langs te dwalen, op ontdekkingsreis te gaan. Je kunt uren naar haar installaties blijven kijken.

Over Grote Kerk Veere
In de Grote Kerk Veere beleef je spelenderwijs de geschiedenis door er zelf middenin te stappen. In de Experience worden eeuwenoude verhalen tot leven gewekt door de nieuwste technieken. De kerk is daarnaast ook een platform voor cultuur: een bijzonder podium voor muziek, beeldende kunst, film, literatuur, dans en theater. Een bijzondere ontmoetingsplek. Kruispunt voor creativiteit en inspiratie.

ZWERK, WOL EN WATER is te bezoeken van 6 november 2021 t/m 15 mei 2022.
Dit project is een coproductie van Grote Kerk Veere en CBK Zeeland en is financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Veere, Provincie Zeeland, Toeristische Impuls Veere en Stichting Zabawas.

Reactie schrijven

Commentaren: 0