· 

Aantal hondgerelateerde boetes met 34 procent afgenomen in Zeeland

In Zeeland is het aantal boetes voor hondeneigenaren in 5 jaar tijd met ruim 34% gedaald. Waar in 2016 jaarlijks maar 50 bekeuringen werden uitgeschreven, waren dit er afgelopen jaar nog minder 33. Het vaakst kregen eigenaren een boete voor het niet aangelijnd uitlaten van hun viervoeter. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat op basis van CJIB-gegevens analyseerde waar in Nederland het vaakst hondgerelateerde boetes werden uitgedeeld.

De afgelopen 5 jaar werden er in Nederland in totaal 14.267 boetes uitgedeeld. De meeste boetes werden uitgedeeld in de grote steden en de kustgemeente met Den Haag (1.373 boetes), Rotterdam (1.234), Utrecht (638), Tilburg (520) en Noordwijk (473) als absolute koplopers.

Afname hondgerelateerde boetes in Zeeland redelijk gunstig
Landelijk is er sinds 2016 sprake van een afname van 70 procent, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Zuid-Holland maar liefst 84 procent, terwijl de provincies Zeeland en Utrecht te maken hebben met een daling van ‘slechts’ 34 procent.

3 gemeenten boven landelijk gemiddelde
In Zeeland zitten 3 gemeenten boven het landelijke gemiddelde van 6,3 boetes per 10.000 inwoners. Vlissingen (22,8), Goes (14,1) en Hulst (9,1) zitten bovengemiddeld. Borsele en Reimerswaal hebben het laagste aantal: 0,4 boetes per 10.000 inwoners.

Relatief veel gemeente heffen nog hondenbelasting
Steeds meer gemeenten in Nederland zijn afgestapt van het heffen van hondenbelasting. In 169 van de 352 onderzochte gemeenten betalen hondenbezitters sinds 2021 geen belasting voor hun viervoeter(s). Dat is een kwart minder dan vijf jaar geleden. In de provincie Zeeland heffen 10 van de 13 gemeenten nog belasting op honden. Gemiddeld betalen Zeeuwse eigenaren € 69,45. De meeste belasting betalen hondeneigenaren uit Vlissingen: € 94,40.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden via deze link.

Massale gezinsuitbreiding: huisdieren & honden infographic

Infographic huisdieren en dierenbenodigdheden door beslist.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0