Herdenking Dishoek 47 Royal Marine Commando 2021

Dinsdag 2 november 2021 vond er bij het monument bij duinovergang Kaapduin een herdenkingsbijeenkomst ter ere van de 47 Royal Marine Commando plaats. Iedereen werd welkom geheten, “en welkom op de eerste plaats aan de schoolkinderen. De jeugd heeft de toekomst, want wat wij hier doen vandaag is uitermate belangrijk om dat te blijven doen in de toekomst en daar hebben we jullie voor nodig”. Aldus de eerste spreker.

Burgemeester van der Zwaag: “We staan hier met zijn allen op een bijzondere plek op de duinen van Dishoek, en zonder twijfel een van de mooiste plekken hier op Walcheren. Hier hangt een gevoel van rust en vrijheid. Maar hoe anders was het op 1 november 19 44 toen de bevrijding van Walcheren begon”.

Zware tegenstand van de bezetters
Vanuit Westkapelle vochten 2 afdelingen van de Royal Marine Commando zich over de duinen naar Zoutelande. Een dag later vandaag precies 77 jaar geleden leidde het 47ste Marine Commando de aanval richting Vlissingen. Hier in de duinen stoten de troepen op zware tegenstand van de bezetters. Die kwam vanuit een bunker op 1 van deze duintoppen en door die bijzondere vorm van die bunker kreeg deze van de Britse soldaten een bijzondere naam (bijnaam) umbrella. Er werd hard en zwaar gevochten hierbij kwamen tientallen bevrijders om het leven en de volgende dag 3 november brak op het einde van de ochtend de weerstand van de bezetters en hier door kon de vaarroute over de rivier vrij en konden de schepen  van de geallieerden door varen naar Antwerpen.

Een videoverslag van Ryan Luijt

Reactie schrijven

Commentaren: 0