Komende zomer eerste testvaart zelfvarend pontje

Binnen het Field Lab Autonoom Varen wordt gewerkt aan een zelfvarend pontje in de Binnenhavens in Vlissingen. Het zelfvarend pontje gaat reizigers en toeristen vervoeren tussen Station Vlissingen en de binnenstad. De kennis die binnen het Field Lab wordt opgedaan, is breed toepasbaar in andere sectoren en gebieden.

Het vaartuig dat wordt omgebouwd tot autonoom pontje  © MultranetMedia

Uniek in Nederland
Damen Naval is projectleider van het Field Lab Autonoom Varen. Het Field Lab is een innovatief samenwerkingsverband en realiseert een open innovatiesysteem waarin de toeristische sector, logistieke sector, technologieaanbieders, kennisinstellingen en overheden de komende 2,5 jaar gezamenlijk innoveren en experimenteren rond het thema autonoom varen. Samenwerking op dit thema binnen een dusdanig breed consortium is uniek en niet eerder in Nederland uitgevoerd.

Field Lab Autonoom Varen aanwinst voor de regio
Het Field Lab richt zich op een breed aantal toepassingen van autonoom varen en de technologische en operationele innovaties die hiervoor nodig zijn. Van autonome veerdiensten binnen het mobiliteitsnetwerk van Zeeland tot autonome waterrecreatie en autonoom goederenvervoer in de havens van Vlissingen en Terneuzen. Het doel is de technologische voorsprong, kennis, veiligheid en economische impact binnen meerdere sectoren in de regio te vergroten. Het Field Lab Autonoom Varen is daarmee een directe aanwinst voor de regio Zeeland en de stad Vlissingen.

Binnenhavens als proeftuin
De Binnenhavens op de Kenniswerf zijn een ideale proeftuin voor dit project. Een zelfvarend schip moet niet alleen eigen gedrag kunnen voorspellen, maar ook dat van andere vaartuigen en gebruikers van het water. Het waterverkeer in de Binnenhavens is druk met binnenvaartschepen, watersporters, het verenigingsleven en jachten. Dat het lekker druk is, maakt het een ideale proeftuin. Naar verwachting is komende zomer de eerste testvaart mogelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0